Ειδική άδεια για τα αλιευτικά πριν περάσουν από το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων - iefimerida.gr

Ειδική άδεια για τα αλιευτικά πριν περάσουν από το Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετική επίδραση έχει η καθιέρωση της υποχρέωσης των αλιευτικών σκαφών να λαμβάνουν ειδική άδεια για τη διέλευση τους από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, αναφέρει σε έγγραφό του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βαγιωνά για τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί στα αλιευτικά σκάφη η υποχρέωση αυτή, «επιμένει» ότι τα επαγγελματικά σκάφη που εισέρχονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια από τον Φορέα, τον αποκλειστικά αρμόδιο για την έκδοση της ειδικής άδειας εισόδου. Παρόλα αυτά ο Φορέας δηλώνει πρόθυμος να εξετάσει τις παραμέτρους αυτού του μέτρου, με γνώμονα όμως τη διασφάλιση του ελέγχου της επαγγελματικής αλιείας στην περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης διενεργεί καθημερινούς ελέγχους για παράνομες δραστηριότητες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, δεδομένου όμως ότι πρόκειται για μια εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, το ζήτημα της έκδοσης ειδικής άδειας αλιείας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση γραφειοκρατικό εμπόδιο αλλά διαχειριστική πρακτική ουσιαστικού ελέγχου της δραστηριότητας της επαγγελματικής αλιείας, αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος και εξηγεί ότι το μέτρο λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει για αλιεία στο Πάρκο χρησιμοποιώντας παράνομα εργαλεία ή σκάφος που δεν διαθέτει επαγγελματική άδεια αλιείας.

Για την αποτελεσματικότητας μάλιστα του μέτρου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης αναφέρει ότι η περιοχή έχει αποφορτισθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διεξαγωγή παράνομης αλιείας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς έχει, ωστόσο, προειδοποιήσει ότι οι παράκτιοι αλιείς δηλώνουν αγανακτισμένοι μετά την απόφαση που τους υποχρεώνει να παίρνουν ειδική άδεια για τη διέλευση των αλιευτικών σκαφών τους στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων. Αν και οι ίδιοι δεν είναι αντίθετοι, επισημαίνει ο κ. Βαγιωνάς, ανακύπτουν εξαιρετικές δυσκολίες καθώς τους ζητείται να παίρνουν άδεια εισόδου τη στιγμή που είναι αδύνατον για έναν επαγγελματία να γνωρίζει εκ των προτέρων τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ο κ. Βαγιωνάς έχει ζητήσει από την πολιτεία να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβάλλουν στους παράκτιους ψαράδες να ταξιδεύουν 70 μίλια για να παραδώσουν την αίτηση τους και να παραλάβουν την άδεια τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ