Ανοικτούς λογαριασμούς τόσο με τους καταναλωτές όσο και με το Δημόσιο, έχει η ΔΕΗ, καθώς όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιχείρησης μετά από τη συνάντηση της Διοίκησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, το ευρύτερο δημόσιο χρωστά στη ΔΕΗ περίπου 200 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες- νοικοκυριά και επιχειρήσεις- άλλα 400 με 500 εκατ. ευρώ, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Η ΔΕΗ, που ήδη μετακύλισε δάνεια 525 εκατ. ευρώ στην επόμενη χρονιά μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, συζητά τις δυνατότητες συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έτσι ώστε να πάρει κάποιες ανάσες ρευστότητας, ωστόσο όπως τονίζουν στελέχη της Επιχείρησης, το πρόβλημα απλώς μετακυλίεται αλλά δεν επιλύεται.
Σημειώνουν, δε, ότι εάν το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί καίρια, είναι προφανές ότι και η ΔΕΗ θα ακολουθήσει τη πρακτική των υπόλοιπων επιχειρήσεων, δηλαδή θα βάλει «φρένο» στις πληρωμές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ευστάθεια του συστήματος Ενέργειας στη χώρα.
Όσον αφορά, δε, στην εναλλακτική λύση της αύξησης των τιμολογίων, τα στελέχη της ΔΕΗ αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο, επισημαίνοντας απλώς ότι αντί αυτού θα μπορούσαν να μειωθούν οι φόροι.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το Νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, θα πρέπει να συνδεθούν τα τιμολόγια των νοικοκυριών με τα τιμολόγια χονδρικής, κάτι που ισοδυναμεί με αυξήσεις.
Πέρα από το οξύ πρόβλημα ρευστότητας, στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα με το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, για την οποία η ΔΕΗ έχει την option του 30%.
Όπως διευκρινίζουν στελέχη της ΔΕΗ, η Επιχείρηση δεν θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όπως επέλεξε το Δημόσιο που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, αλλά βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για τη καταβολή αποζημίωσης.