Δύο κυρίες για μια καρέκλα - iefimerida.gr

Δύο κυρίες για μια καρέκλα

Δύο κυρίες για μια καρέκλα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πανύψηλη, μυώδης, πρώην επιτυχημένη δικηγόρος, η Μισέλ Ομπάμα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει στα αμερικανικά Μίντια την Αν Ρόμνι, βαθύπλουτη, άεργη και ασθενή σύζυγο του συντηρητικού υποψηφίου για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Η 62χρονη Αν Ρόμνι είναι το καινούριο χαρτί που εμφάνισε στην προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δεν έκανε καλό ξεκίνημα και χρειαζόταν ένα λίφτινγκ «ανθρωπιάς». Στην Τάμπα της Φλόριδας, όπου έγινε προχθές μεγάλη συγκέντρωση για τον υποψήφιο Ρόμνι, η Αν πήρε το λόγο ενώπιον του πλήθους των οπαδών και προσπάθησε να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά του συζύγου της. «Θα σας μιλήσω σαν σύζυγος και μητέρα. Αυτός ο άνθρωπος δεν θα μας απογοητεύσει, θα σώσει την Αμερική» ήταν τα λόγια της που κατασυγκίνησαν στους συγκεντρωμένους οπαδους.

«Στη ζωή μας δεν υπάρχει παραμύθι, υπάρχουν βροχερά απογεύματα με πέντε αγόρια να φωνάζουν το σπίτι. Στα παραμύθια δεν υπάρχουν κεφάλαια που μιλάνε για σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο του στήθους» πρόσθεσε στην ομιλία της, στην προσπαθειά της να κάνει τον Ρόμνι έναν ζεστό και συνηθισμένο αμερικανό που διεκδικεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Στο αεροπλάνο που την μετέφερε στην Τάμπα η Αν μοίρασε κουλουράκια στους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν στο αεροπλάνο και ξεκίνησε την «επιχείρηση γοητεία» προκειμένου να προωθήσει έναν κατά τα λοιπά αντιπαθή υποψήφιο.

Μια συνηθισμένη αμερικανίδα

Η Ανν Ρόμνι είναι απόφοιτη του Χάρβαντ στις Καλές Τέχνες και τη γαλλική γλώσσα. Συνάντησε τον Μιτ Ρόμνι στα 16 της χρόνια, εκείνος ήταν 18. Στα Μίντια, τις τελευταίες ημέρες, η γνωριμία τους μετατρέπεται σε «φοβερό love story» και περιγράφεται αναλυτικά από την Αν στο πλαίσιο της επιχείρησης γοητείας.

«Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας» αποκαλύπτει στο CNN. Και επί μία ώρα άρχισε να διηγείται ότι ο Ρόμνι κάποια στιγμή σταμάτησε να την πολιορκεί και εκείνη στράφηκε σε άλλη σχέση. Αφηγείται ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα του Ρόμνι, «για μια ολόκληρη μέρα δεν ξέραμε αν θα ζήσει ή θα πεθάνει», αποκαλύπτει ότι βαπτίστηκε Μορμόνα -παρότι αντιδρούσαν οι γονείς της- και παντρεύτηκε τον Μιτ το 1969. Αφιερώθηκε στην οικογένειά της και έκανε πέντε παιδιά.

Είναι προφανές ότι το οικογενειακό άλμπουμ του Μιτ Ρόμνι δεν είναι ούτε ιδιαίτερα πλούσιο, ούτε σοφιστικέ. Μια κλασική οικογένεια της Αμερικής, όπου η σύζυγος μορφώνεται και στη συνέχεια μεγαλώνει τα παιδιά στο σπίτι, δεν θα αποτελούσαν, σε καμία χώρα του κόσμου, ένα συναρπαστικό πολιτικό αφήγημα. Η Αμερική όμως είναι Αμερική και η Ανν Ρόμνι το ξέρει. Μια κλασική οικογένεια είναι πάντα ατού στην αμερικανική πολιτική, ειδικά στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αφού η Ανν δεν έχει τι άλλο να πει, μιλάει, λοιπόν, για τις αρρώστειες που πέρασε.

Πρώτα πέρασε μια σκλήρυνση κατά πλάκας και στη συνέχεια διαγνώστηκε από πάσχει από καρκίνο του στήθους. «Ο Μιτ γλυστρούσε στο κρεβάτι μας, με έπαιρνε στην αγκαλιά του και μου ψιθύριζε ότι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε στο CNN.

Γεννημένη στο Bloomfield Hills το 1949, με πατέρα επιχειρηματία και πρώην δήμαρχο της πόλης, η Anne Davis, μετά τον γάμο της με τον Μιτ Ρόμνι ανέλαβε τα καθήκοντά της στο σπίτι. Στο πλευρό του συζύγου της σε όλες τις προεκλογικές του εκστρατείες -είναι κυβερνήτης στην Μασαχουσέτη- δεν διακρίθηκε για εξαιρετικές δραστηριότητες αλλά ακολούθησε τον σύζυγό της στα δύο βασικά του ατού: εναντίον της άμβλωσης και υπέρ της θανατικής ποινής, δύο θέματα-φάροι των αμερικανών συντηρητικών πολιτικών και πολιτών.

Οι Δημοκρατικοί υπενθυμίζουν διαρκώς την αρνητική πλευρά του αντιπάλου τους: ότι ο Ρόμνι ήταν επικεφαλής μιας εταιρείας η οποία αγόραζε μικρές επιχειρήσεις, τις διέλυε, μεταπωλούσε κάποια κομμάτια και απέλυε όλους τους εργαζόμενους. Το προφίλ του Ρόμνι -το οποίο προσπαθεί να αναστρέψει- είναι ενός μεγιστάνα που δεν γνωρίζει κανένα από τα προβλήματα του μέσου αμερικανού.

Η λαμπερή Μισέλ

Η Μισέλ Ομπάμα είναι το αντίθετο της Ανν Ρόμνι. Νεώτερή της κατά 15 χρόνια η λαμπερή Μισέλ γεννήθηκε στο Σικάγο και σπούδασε Νομική στο Χάρβαρντ με ειδικότητα στο μάρκετινγκ και τα πνευματικά δικαιώματα. Εργάστηκε σε μεγάλο νομικό γραφείο στο Σικάγο και γίνεται στενή συνεργάτης του δημάρχου της πόλης. Στο νομικό γραφείο γνωρίζει τον Μπάρακ Ομπάμα, παντρεύονται το 1992 και κάνουν και οι δυο μεγάλη καριέρα ως την εκλογή του Μπάρακ στη Γερουσία, στο Ιλλινόις.

Με την εκλογή του συζύγου της στην προεδρία των ΗΠΑ η Μισέλ Ομπάμα έγινε το αγαπημένο παιδί των Μίντια. Το 2008 το περιοδικό Vanity Fair την τοποθετεί μεταξύ των 10 πιο καλοντυμένων ανθρώπων στον κόσμο αλλά αυτό δεν αρκεί στη Μισέλ. Με το χαλαρό της στυλ και την εκρηκτική προσωπικότητά της αλλάζει την εικόνα της «σβησμένης» Πρώτης Κυρίας: καλλιεργεί λαχανικά στον κήπο του Λευκού Οίκου, κάνει εκστρατεία για την παχυσαρκία στην Αμερική, είναι δυναμική και πολιτικοποιημένη.

Η πιο ισχυρή γυναίκα

Αθλητική και πανέμορφη, η Μισέλ Ομπάμα χρησιμοποιεί τη φυσική της κατάσταση ως ατού και δεν αρνήθηκε, σε τηλεοπτικό πάνελ, να κάνει πους απς μαζί με τον παρουσιαστή. Θεωρήθηκε από τα «βαριά χαρτιά» του Μπάρακ Ομπάμα στην πρώτη εκλογή του και είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει στην Ανν Ρόμνι να της κλέψει την παράσταση.

Το 2010 το περιοδικό Forbes την τοποθετεί πρώτη στη λίστα με τις ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. Δεν έλειψαν οι αρνητικές στιγμές αφού τον Αύγουστο του 2010, ενώ η Αμερική βυθίζεται στην οικονομική κρίση, η Μισέλ έκανε διακοπές στην Ισπανία και τα αμερικανικά Μίντια την ονόμασαν «Μαρία Αντουανέτα».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ