Σήμερα τα 7 δις των κατοίκων του πλανήτη παίρνουν το 20% των πρωτεινών που χρειάζονται από τα ζωικά προιόντα. Τ0 2050 αυτός ο αριθμός θα πέσει στο 5%. Το γιατί αναλύει έρευνα του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης.
Το 2050 οι κάτοικοι του πλανήτη θα είναι κατά 2 δις περισσότεροι και θα φτάνουν συνολικά τα 9 δις. «Τότε δεν θα υπάρχει αρκετό νερό στις αγροτικές εκτάσεις για να παραχθεί τροφή ικανή να χορτάσει 9 δις κατοίκων, αν αυτοί συνεχίσουν να τρέφονται όπως σήμερα» αναφέρουν οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Νερού της Στοκχόλμης.
Ενα από τα επιχειρήματα της έκθεσης του Ινστιτούτου είναι ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 50% στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της ξηρασίας στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και εξαιτίας της χαμηλής βροχόπτωσης στην Ασία.
Τα Ηνωμένα Εθνη υπολόγισαν ότι ο κόσμος θα χρειαστεί να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων κατά 70% ως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα εξαιτίας της καλπάζουσας ζήτησης. «Αν το 70% που διατίθεται χρησιμοποιείται για τη γεωργία το να παράγει κανείς επιπλέον τροφή για 2 δις επιπλέον κατοίκους στον πλανήτη αυτό θα επιδεινώσει τραγικά την ποσότητα διαθέσιμου νερού στον πλανήτη» αναφέρει η έκθεση.
Η παραγωγή του κρέατος απαιτεί όχι μόνο εκτάσεις (το 30% των εκτάσεων του πλανήτη διατίθενται για την παραγωγή ζώων) αλλά και πολύ νερό για να τραφούν. Σύμφωνα με την έκθεση της Στοκχόλμης οι λαοί που καταναλώνουν πολλές πρωτείνες απαιτούν 5 ως 10 φορές περισσότερο νερό απ'ό,τι οι χορτοφάγοι λαοί. Ενα κιλό βοδινό κρέας απαιτεί 15.500 λίτρα νερού, ένα κιλό χοιρινού απαιτεί 4.900 λίτρα νερού, ένα κοτόπουλο απαιτεί 4.000 λίτρα και το ρύζι απαιτεί 3.000 λίτρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Κι όλα αυτά την ώρα που 1,1 δις των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πηγή νερού και 800.000 κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χορτοφαγία είναι το άμεσο μέλλον του πλανήτη. Πρέπει μάλιστα να συνδιαστεί με την εκπαίδευση των κατοίκων της γης να μη πετούν τα περιττά τρόφιμα (σήμερα το 30 % των τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια).