Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται ιστορική για το κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων παγκοσμίως, μιας και στις 17 Μαΐου 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Από τότε η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή ή ανωμαλία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιανουάριο του 2066, ομόφωνα αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω των σεξουαλικών προτιμήσεων. "Κάθε απόπειρα να μειωθεί κάποιος ή να στερηθεί δικαιώματα λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού είναι καταδικαστέα" δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ε.Κ. Jerzy Buzek, με αφορμή τον εορτασμό στο πλαίσιο της έκθεσης για τα ευρωπαϊκά Gay Pride.
Σήμερα, ο γάμος ομοφυλοφίλων ή το λεγόμενο σύμφωνο συμβίωσης δεν αναγνωρίζονται στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση που μετακομίσουν σε χώρα που δεν αναγνωρίζει το γάμο.
O Buzek επίσης τόνισε στην ίδια ομιλία ότι "στόχος είναι στο μέλλον να μην έχουμε πια ανάγκη μια Ημέρας κατά της Ομοφοβίας".
Στην Ελλάδα, το Athens Pride, που φέτος αρχίζει στις 4 Ιουνίου, για να γιορτάσει τη μέρα έχει επιμεληθεί μια σειρά από εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε εδώ.