Σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus και με τίτλο "Τι μπορούν να πουλήσουν οι Έλληνες" παραθέτει προτάσεις για αποκρατικοποιήσεις που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στους Έλληνες.
«Εάν κάποιος οφειλέτης χρειάζεται χρήματα, έχει αρχικά δυο επιλογές: πουλάει κάτι που του ανήκει. Διαφορετικά, δανείζεται κι άλλα χρήματα. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας της οικονομίας και ισχύει για όλους ακόμα και για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα. Παρ όλα αυτά, όλο και περισσότεροι Έλληνες δείχνουν να πιστεύουν, ότι ορισμένοι κανόνες δεν ισχύουν γι αυτούς», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Μάλιστα, σχετικά με το μότο των Ελλήνων κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, «αυτά είναι δικά σας χρέη, όχι δικά μας», το Focus απαντά τονίζοντας ότι, «αυτή η άποψη μπορεί να είναι λογική. Αλλά όχι, όταν ζητάτε χρήματα από τον μισό πλανήτη και μάλιστα 50 με 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κάθε Έλληνας πρέπει να αναρωτηθεί: τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω καλό κλίμα συνεργασίας με τους παλιούς και νέους πιστωτές μου;».
Συνεχίζοντας, το Focus αναφέρει «δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τίποτα, που να μην μπορεί να μετατραπεί σε χρήμα. Και μιλάμε για ρεαλιστικές προτάσεις-λύσεις - όχι σαν αυτές που ακούγονται για να μπουν ενέχυρο η Ακρόπολη και το νησί της Μυκόνου». Μεταξύ των ρεαλιστικών λύσεων, προτείνει την πώληση της ΔΕΗ σε ξένες εταιρείες όπως για παράδειγμα την γαλλική Electricité de France ή την E.on. Το ίδιο προτείνει και για τα κρατικά αεροδρόμια, όπως το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να επιφέρει μέχρι και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και το αεροδρόμιο του Ελευθερίου Βενιζέλου, που εκτιμά πως έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Τέλος, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό, στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, παγκόσμιοι οικονομολόγοι προτείνουν μεταξύ άλλων να συμπεριληφθούν τόσο η κρατική υπηρεσία στοιχημάτων (ΟΠΑΠ), όσο και καζίνο, γήπεδα ποδοσφαίρου και λιμάνια. Οι ιδιωτικοποιήσεις όλων αυτών εκτιμάται πως θα αποφέρουν συνολικά μέχρι κι 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντόνιο Μποργκς, τον ευρωπαίο επικεφαλής του ΔΝΤ, η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερο προς ιδιωτικοποίηση δυναμικό, σε σχέση με άλλες χώρες.