Πιέζει για πιο χαλαρούς κανόνες τώρα η ΕΚΤ ως ανάχωμα στην κρίση! - iefimerida.gr

Πιέζει για πιο χαλαρούς κανόνες τώρα η ΕΚΤ ως ανάχωμα στην κρίση!

Πιέζει για πιο χαλαρούς κανόνες τώρα η ΕΚΤ ως ανάχωμα στην κρίση!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιέσεις στις ρυθμιστικές αρχές τραπεζών να χαλαρώσουν τους κανονισμούς που αφορούν στη ρευστότητα ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν δάνεια και χρεόγραφα προς επιχειρήσεις ως ανάχωμα σε πιθανή κρίση ρευστότητας, ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η ΕΚΤ με την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, θεωρεί πως η αναλογία κάλυψης ρευστότητας (LCR) μπορεί να δυσχεράνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θέτοντας εμπόδια στον δανεισμό και την εκτέλεση νομισματικής πολιτικής.

Η αναλογία κάλυψης ρευστότητας (LCR - liquidity coverage ratio) σχεδιάστηκε από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος (Basel Committee on Banking Supervision) ως μέρος ενός πακέτου μέτρων που στόχο είχαν την αποτροπή επανάληψης της κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers to 2008. Κεντρική ιδέα ήταν να κρατούν οι τράπεζες αρκετά περιουσιακά στοιχεία «εύκολα» στην πώληση ώστε να αντέξουν για 30 ημέρες σε περίπτωση κρίσης ρευστότητας.

Η LCR ωθεί τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» στεγαστικά και άλλα δάνεια και να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα κρατών καθώς είναι τα μόνα που εμπίπτουν στον κανόνα περί αναλογίας. Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος μελετά τώρα το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τον κανονισμό μέχρι τον Ιανουάριο 2013 με την υποστήριξη της ΕΚΤ και της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ