Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση - Έπεσε στην παγίδα των ειδικών μισθολογίων - iefimerida.gr

Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση - Έπεσε στην παγίδα των ειδικών μισθολογίων

Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση - Έπεσε στην παγίδα των ειδικών μισθολογίων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τον εφιάλτη του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο κρεμόταν από την εύρεση μέτρων 325 εκατομμύρια ευρώ, προσπαθεί να ξορκίσει το οικονομικό επιτελείο.

Η πέτρα του σκανδάλου αυτή τη φορά είναι τα ειδικά μισθολόγια ή για την ακρίβεια τα 205 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εξασφαλιστούν από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και όπως λένε ελαφρώς δηκτικά κάποιοι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών «δεν είναι δυνατόν να έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, Υγεία, Παιδεία που μπορούν να φτάσουν στα 20 δισ.ευρώ και να έχουμε κολλήσει στα 205 εκατομμύρια ευρώ».

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, παρά το ότι είναι όντως περίπλοκο το θέμα των περικοπών σε τόσο ανομοιογενή μισθολόγια, αλλά βαθύτατα πολιτικό, καθώς η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στις μετεκλογικές της υποσχέσεις, όταν σχεδόν υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, πόσο μάλλον στην «ευαίσθητη» κατηγορία των ενστόλων. Ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο φάνηκαν να υπερεκτιμούν το σχέδιο των ισοδύναμων μέτρων που επεξεργάζονταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τρόικα δεν θα έχει πρόβλημα.

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε, βέβαια, πολύ διαφορετική, καθώς τα περιβόητα ισοδύναμα απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων από τη Τρόικα, ενώ την ίδια ώρα τα αρμόδια υπουργεία απαντούσαν στο αίτημα του Γ. Στουρνάρα για ισοδύναμα μέτρα, με... πολιτικολογίες του είδους «δεν είναι δυνατόν να γίνουν μειώσεις μισθών σε αυτούς τους ανθρώπους».

Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε περίτρανα στη σύσκεψη της Δευτέρας, όταν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών εμφανώς κατηφείς αν όχι εκνευρισμένοι, ενώ οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που συνόδευαν τους δύο υπουργούς, δεν μπορούσαν να κρύψουν τη «παγωμάρα» τους και την αμηχανία τους για το αδιέξοδο των συναντήσεων.

Όσον αφορά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου υποτίθεται θα δώσει λύση στο πρόβλημα των ειδικών μισθολογίων- και όχι μόνο- τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα 205 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να βρεθούν ούτως ή άλλως, άρα κάποιος θα πληρώσει τη νύφη»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ