Τη στήριξή του στην Ελλάδα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωζώνης και του προέδρου της, καθώς και υπέρ της συχνότερης διεξαγωγής Συνόδων Κορυφή με σκοπό να εξασφαλισθεί η «διακυβέρνηση» του ευρώ και να υπάρξει μία «αμοιβαιοποίηση των χρεών».
Μιλώντας στην ετήσια συνδιάσκεψη περίπου 200 γάλλων πρεσβευτών ανά τον κόσμο, ο κ. Ολάντ, πρότεινε «να ενισχυθεί ο ρόλος του Eurogroup (που συμπεριλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) και του προέδρου της».
Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευχή οι σύνοδοι των ηγετών της Ευρωζώνης να οργανώνονται «πολύ πιο συχνά», προκειμένου να εξασφαλίσει τη «διακυβέρνηση» του ευρώ και «όχι μόνον δύο φορές ετησίως».
Σύμφωνα με τον ίδιον, πρόκειται για την σύσταση «των απαραίτητων μηχανισμών αλληλεγγύης», προκειμένου να καταστεί «εγκαίρως» δυνατή «μία αμοιβαιοποίηση των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον καθένα τα σωρευμένα υφιστάμενα χρέη».
«Η πρώτη μας πρόκληση είναι η κρίση, που πλήττει σκληρότατα την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασίσει να την «προσανατολίσει εκ νέου» την επαύριο της εκλογής του, με την υιοθέτηση ενός «συμφώνου ανάπτυξης», για το οποίο ευχήθηκε να εφαρμοσθούν «τάχιστα» στην πράξη «όλα τα μέτρα του».
Ο Φρανσουά Ολάντ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη «βούληση» της χώρας του να δει την Ελλάδα να παραμένει στην Ευρωζώνη. «Το ευρώ είναι αμετάκλητο, διότι πρόκειται για μία θεμελιώδη δέσμευση», τόνισε εμφαντικά.
Για τον λόγο αυτό, τόνισε, η Αθήνα «οφείλει να λάβει τα αξιόπιστα μέτρα που της αναλογούν και η Ευρώπη να κατανοήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ήδη οι Έλληνες».
«Είναι η κατεύθυνση της αλληλέγγυας ολοκλήρωσης», που υποστηρίζει στο εξής το Παρίσι και η οποία πρέπει να οδηγήσει σε μία «πολιτική ένωση», τόνισε ο Ολάντ.