Χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι θα δημιουργήσει η επιδιωκόμενη διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, κενό, το οποίο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα μπορούσε να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους.
Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, το επιχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ ότι η επιμήκυνση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και νέο δάνειο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικού αξιωματούχου, «αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων».
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή «αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα» και για το λόγο αυτό «ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα», καθώς όπως συνεχίζει, «η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου (ΕΓΔ)».
Σε αυτό στηρίχτηκε η χώρα και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας, ενώ περίμενε τις δόσεις του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό)» εξήγησε ο κυβερνητικός αξιωματούχος και συνέχισε λέγοντας πως «μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση θα τονώσει την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ευκολότερα τους δημοσιονομικούς στόχους της.
Αλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει, επίσης, την ανωνυμία του, τόνισε, ακόμη, πως, «αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα».