Η σωματική άσκηση σύμμαχος για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα - iefimerida.gr

Η σωματική άσκηση σύμμαχος για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα

Η σωματική άσκηση σύμμαχος όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι η αντικατάσταση του καπνίσματος με την σωματική άσκηση, βοηθάει πολύ τους καπνιστές να κόψουν αυτή τη κακή τους συνήθεια.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα στατιστικά στοιχεία από προηγούμενες 19 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι η σωματική άσκηση σε γενικές γραμμές βοηθάει όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα να αντιμετωπίσουν την επιθυμία τους για νικοτίνη.

«Η σωματική άσκηση φαίνεται να έχει προσωρινά οφέλη και υπό αυτή την έννοια προτείνεται ανεπιφύλακτα», δήλωσε ο Έντριαν Τέιλορ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Ψυχολογίας της Υγείας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία και επικεφαλής της μελέτης.

Στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών, οι εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν κάποιου είδους σωματική άσκηση--κυρίως έντονο περπάτημα ή ποδηλασία--ή κάποιου είδους «παθητική» δραστηριότητα, όπως απλώς να καθίσουν μη κάνοντας τίποτα ή να παρακολουθήσουν μια βιντεοταινία.

Συνολικά, η ομάδα του Τέιλορ διαπίστωσε ότι οι εθελοντές είχαν σαφώς μικρότερη επιθυμία να καπνίσουν ύστερα από την έντονη σωματική άσκηση σε αντίθεση με εκείνους που απλώς κάθονταν παθητικά στον καναπέ.

Η σωματική άσκηση, είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί ως «περισπασμός», ενώ η δραστηριότητα ίσως να βελτιώνει την διάθεση των ανθρώπων ώστε να μη νιώθουν τόσο έντονη την ανάγκη να αισθανθούν καλύτερα με το να καπνίσουν, εξηγεί ο Τέιλορ.

Κανένας από τους καπνιστές που συμμετείχαν στην μελέτη δεν βρισκόταν σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος ούτε χρησιμοποιούσε υποκατάστατα νικοτίνης, όπως ειδικές τσίχλες ή επιθέματα.

Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι σε άτομα που χρησιμοποιούν υποκατάστατα νικοτίνης, η σωματική άσκηση ενδεχομένως να είχε μικρότερη επίδραση, αφού η επιθυμία τους για νικοτίνη θα ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ