Ισχυρές αντιδράσεις μεταξύ των διπλωματών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί η επιστροφή στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας του τέως Υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη.
Ο τέως υπουργός αφού απέτυχε να επανεκλέγει βουλευτής στην Κορινθία στις πρόσφατες εκλογές, αξιοποιώντας τα «παράθυρα» της προβληματικής και οπωσδήποτε «χαριστικής» νομοθεσίας επιστρέφει στο ΥΠΕΞ μετά από οκτώ χρόνια απουσίας και μάλιστα διεκδικώντας το επιπλεόν προνόμιο, να προσμετρηθούν στην προαγωγή του τα χρόνια που βρισκόταν στην ενεργό πολιτική, ώστε να αποκτήσει πλέον τον βαθμό του πρέσβη τον οποίον κατέχουν οι συνομίληκοι του διπλωμάτες.
Η προκλητική αυτή νομοθεσία που βάζει την ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία σε μια «γυάλα προστασίας» θέτει σοβαρά ζητήματα ισονομίας μεταξύ των πολιτών, αφού οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν έχουν αντίστοιχη μεταχείριση από την νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ενδέχεται τις επόμενες μέρες να υπάρξει μαζική ένσταση κατά της απόφασης, απο υπαλλήλους του ΥΠΕΞ που θεωρούν ηθικά αλλά και νομικά απαράδεκτη την προνομιακή αυτή μεταχείριση του κ. Μπεγλίτη -και μάλιστα σε μια εποχή μεγάλης λιτότητας λόγω της κρίσης.
Λέγεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλει, για ευνόητους λόγους, να εμπλακεί στην υπόθεση αυτή και την αφήνει να εξελιχθεί με αυστηρά νομικά κριτήρια. Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη ενόχληση μεταξύ των υπαλλήλων του υπουργείου, ειδικά αν το νομικό συμβούλιο του κράτους αποφανθεί ότι θα πρέπει επιστρέφοντας να πάρει και προαγωγή φτάνοντας στο βαθμό του πρέσβη. Υπό αυτήν την λογική, λένε κάποιοι υπάλληλοι, γιατί να μην επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών και ο σημερινός πολιτικός του προϊστάμενος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που προέρχεται και ο ίδος από το διπλωματικό σώμα;
Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποψιάζονται, ότι ο κ. Μπεγλίτης ουδόλως ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει την διπλωματική του σταδιοδρομία, μετά το διάλλειμα της πολιτικής, αλλά σκοπεύει ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επανένταξης του στο διπλωματικό σώμα, να ζητήσει να αποσπαστεί στο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας με την «επιδότηση» του κράτους την πολικτή του σταδιοδρομία. Το ερώτημα φυσικά είναι τι θα γίνει αν ως εκ θαύματος, αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα σε βάρος του κόμματος του και στις προσεχείς εκλογές να είναι πιθανή, δημοσκοπικά, η επανεκλογή του στην Κορινθία. Θα ξαναπαραιτηθεί; Αφού, θεωρητικά, θα μπορεί να ξαναεπιστρέψει!