Διχασμένοι παρουσιάζονται οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί για το αν θα έβλεπαν με θετικό μάτι την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός τους, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να το αποδεχτούν μόνο αν ο ρόλος τους ήταν υποστηρικτικός.
Τα στοιχεία προέρχονται από μια σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Γκαριούνις που βρίσκεται στο προπύργιο των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι, την Βεγγάζη και έγινε με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν από διεθνείς αναλυτές και τα οποία πιθανολογούν την ανάγκη πλέον και χερσαίας ανάμιξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις, καθώς παρά τους βομβαρδισμούς η κατάσταση το στρατιωτικό πεδίο παραμένει στάσιμη.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας τη Δευτέρα, που πραγματοποιήθηκε εκτός της Βεγγάζης και στην Αζντεμπίγια και τη Μιζουράτα, ο καθηγητής Φατχί Αλί, ανέφερε ότι το 48% των ερωτηθέντων ( σε δείγμα ερεύνης 1638 πολιτών ) απέρριψε οποιαδήποτε επέμβαση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας, ενώ το 44% διαφώνησε με αυτή την άποψη.
Εν τούτοις το 87% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση, δήλωσε ότι θα αποδέχονταν την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός τους σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης στις δυνάμεις των ανταρτών.
Επίσης θετικά θα υποδεχόταν την παρουσία ξένων στρατιωτικών σε ρόλο " συμβουλευτικό και οργανωτικό " ποσοστό 87% των ερωτηθέντων.
Τέλος το 80% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι θα ήθελαν την παρουσία ξένου στρατού στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά απορρίπτουν το ενδεχόμενο η παρουσία αυτή να είναι σε μεγάλη κλίμακα.
Εφόσον όμως δεν καταστεί δυνατή η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της Λιβύης οι εξεγερμένοι θα επιθυμούσαν ως εναλλακτική λύση βοηθείας τον εξοπλισμό των δυνάμεων των ανταρτών που μάχονται τον στρατό του Μουαμάρ Καντάφι.
Ο καθηγητής Φατχί Αλί διαβεβαίωσε ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο από ανεξάρτητο φορέα και πραγματοποιήθηκε σε " συστηματικά τυχαίο δείγμα " ερωτηθέντων.
Στο μεταξύ, χθες βράδυ, δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Τρίπολης, στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια, όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες αλλά και κυβερνητικές εγκαταστάσεις και όπου υπάρχουν συγκροτήματα, που θεωρούνται τόποι διαμονής του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και μελών της οικογενείας του.