Έξω πάμε καλά, μέσα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Έξω πάμε καλά, μέσα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πρωθυπουργός -για πρώτη φορά μετά από καιρό- κατόρθωσε σε ένα τριήμερο να δώσει ανάσα αξιοπιστίας στην χώρα και να μεταφέρει τη φωνή της Ελλάδας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, το εσωτερικό μέτωπο δείχνει τη δυσκολία του εγχειρήματος που αρχίζει μόλις τώρα : έκθεση της τρόικας, εφαρμογή των σκληρών μέτρων, περικοπές, προσχέδιο προυπολογισμού, και μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνθέτουν ένα δύσκολο τοπίο για την κυβέρνηση.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να επιταχύνει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ σχεδιάζει να ψηφίσει το πακέτο μέτρων ως τις αρχές Οκτωβρίου.

Συνοπτικά οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι οι ακόλουθες :

Εν αναμονή της τρόικας που καταφθάνει σε λίγες ημέρες πρέπει να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων των 11,6 δις ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για ένα καυτό 15ήμερο διαπραγματεύσεων.

Το προσχέδιο του προυπολογισμού σχεδιάζεται να κατατεθεί πριν τις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία.

Τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί στη Βουλή πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.

Να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την δόση των 31,5 δις ευρώ με τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις για την Ελλάδα, που μπορεί να προκαλέσει μια προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Τα οφέλη από την περιοδεία Σαμαρά

Παρότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιτελείς του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για την ευρωπαική περιοδεία του εντούτοις η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της από τα αποτελέσματα της ευρωπαικής εξόρμησης. Μια σύνοψη των επαφών του με τους ευρωπαίους ηγέτες θα δώσει ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη, κατά την διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα της ΝΔ, που αποτελεί το πρώτο του εσωκομματικό τεστ αλλά και κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.

Εκεί ο Πρωθυπουργός θα πει ότι έγιναν ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας τα οποία θα διαμορφώσουν θετικό κλίμα για την Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες.

Το ζητούμενο ως τότε είναι να διατηρήσει η Ελλάδα με τις δικές της κινήσεις αυτή τη θετική εικόνα. Και για να διατηρηθεί αυτή θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει εσπευσμένα σε λήψη οδυνηρών μέτρων που θα ανοίξουν όλα μαζί τα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας.

Ηδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξιφουλκούν κατά της ευρωπαικής περιοδείας Σαμαρά λέγοντας ότι η εφαρμογή του Μνημονίου είναι περισσότερο επιτακτική. Ακάθι για τον Πρωθυπουργό αποτελούν και βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που απειλούν να καταψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων και να τινάξουν στον αέρα την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έδωσε χθες μια πρόγευση των προθέσεων της κυβέρνησης και προειδοποίησε, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι θα διαγραφούν όσοι καταψηφίσουν στη Βουλή τα νέα μέτρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ