Και ενώ όλοι φοβόντουσαν την αδιαλλαξία της Ανγκελα Μέρκελ για την ανάσα που ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τελικά έρχεται το ΔΝΤ με την εκτίμηση ότι αν το Μνημόνιο παραταθεί για δύο χρόνια τότε θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επειδή όμως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές της δια στόματος του πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμεί η Ελλάδα άλλα χρήματα, αλλά χρόνο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αναζητούνται έμμεσοι τρόποι χρηματοδότησης που δεν απαιτούν κοινοβουλευτική επικύρωση.
Σύμφωνα με τα Νέα τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής τρία:
- Μία νέα επιμήκυνση του χρέους προς την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να μην πληρώνονται τόκοι και ομόλογα ενδεχομένως ως το 2020, σύμφωνα με ένα σενάριο του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα.
- Χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αντί των κρατών μελών. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη συζητηθεί για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά τώρα φαίνεται πως εξετάζεται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας (2013-2014) ή και της παράτασης (2015-2016). Θα μπορούσε για παράδειγμα, αναφέρουν έμπειρες πηγές, να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από τον ESM για να εξοφλεί τους τόκους των δανείων της προς την Τρόικα.
- Εκδοση νέων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Η συμφωνία με την Τρόικα προέβλεπε μείωση τους κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι που μάλλον δεν θα υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας 2015-2016 είναι συνολικά 28-30 δισ. ευρώ, αλλά το ΔΝΤ έχει ήδη δεσμευθεί να δώσει 8 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο