Δυο ομοϊδεάτες που διαφωνούν σε όλα - iefimerida.gr

Δυο ομοϊδεάτες που διαφωνούν σε όλα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει ο Αντώνης Σαμαράς τα λόγια που του είπε η Άνγκελα Μέρκελ ώστε να βάλει την υπογραφή του κάτω από το 2ο Μνημόνιο, παρά τη θέλησή του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμφωνείς σε μια εθνική υπόθεση για τη χώρα σου» του είπε με το γνωστό αυστηρό ύφος, το καλοκαίρι του 2011 σε Συνέδριο του ΕΛΚ, προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο για την Ελλάδα είναι μονόδρομος».

Το «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής Δεξιάς επισκέπτεται σήμερα για πρώτη φορά το Βερολίνο και την καγκελαρία ως Πρωθυπουργός και θα γίνει δεκτός από την ομοϊδεάτισσά του, «σιδηρά κυρία», τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ .

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή που ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ως σήμερα. Τότε η ΝΔ έκανε σκληρή αντιπολίτευση στη «μνημονιακή πολιτική» του Γιώργου Παπανδρέου, κατήγγειλε την υπογραφή του 1ου Μνημονίου, το καταψήφισε στη Βουλή και έκανε σκληρές δηλώσεις για την έλλειψη ευρωπαικής αληλλεγγύης. Αυτό είχε στοιχίσει, μεταξύ άλλων, τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ (είχε ψηφίσει υπέρ του Μνημονίου) και άλλων βουλευτών, τη δημιουργία νέου κόμματος ενώ κίνημα αναταραχής έκανε την εμφάνισή του στους κόλπους της ΝΔ.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε ένα λάθος» είχε δηλώσει τότε ο κ. Σαμαράς αλλά εξαναγκάστηκε να πράξει το αντίθετο. Στο Συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος η Αγκελα Μέρκελ προσπάθησε ακόμη και να διαπραγματευτεί μαζί του : «Πες μας ένα δυο πράγματα που θέλεις να αλλάξουμε στο Μνημόνιο, να τα αλλάξουμε» φέρεται να έχει πει.

Ο κ. Σαμαράς απέμεινε άκαμπτος και αμετάπειστος, δεχόμενος τρομακτικές πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ αλλά και από την ελληνική κοινή γνώμη που κατήγγειλε το Μνημόνιο διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας. «Ακόμη πιο πικρό για μένα είναι ότι ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα είναι αυτός που αρνείται να συγκατανεύσει στη Συμφωνία» είχε πει η Μέρκελ, σε μια συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Επρεπε να φτάσει η Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης, με τους δανειστές να απειλούν ότι θα κόψουν κάθε χρηματοδότηση για να αναγκαστεί ο Αντώνης Σαμαράς να βάλει την υπογραφή του κάτω από το δεσμευτικό κείμενο του 2ου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2011.

Στο κείμενο, το οποίο ήταν προϊόν αμείλικτων πιέσεων και τελεσιγράφων που απευθύνθηκαν προς τη ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το πρόγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί, αλλά και ότι θα το ακολουθήσει απαρέγκλιτα και μετά τις εκλογές, από όποια θέση βρεθεί. «Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα» -τόνιζε χαρακτηριστικά- «θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και στη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία».

Εποχή ψυχρότητας

Μέρκελ-Σαμαράς δεν ξαναμίλησαν από τότε. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, να αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης Παπαδήμου και η άνοδος της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις για να χαλαρώσει το μεταξύ τους κλίμα. Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στις αρχές του 2012 σε συνέδριο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες όπου ο κ. Σαμαράς εξήγησε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι ζητάει πρόωρες εκλογές για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση. Και μάλλον αποχώρησε ικανοποιημένος από τη βελγική πρωτεύουσα, καθώς -σύμφωνα με τους συνεργάτες του - ουδείς από τους συνομιλητές του φέρεται να αντέδρασε (είτε θετικά είτε αρνητικά) στη σχετική αναφορά, γεγονός που η Συγγρού εξέλαβε ως καλό οιωνό. Στο κλείσιμο των εργασιών της συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρός του Βίλφρεντ Μαρτένς του ευχήθηκε μάλιστα «Καλή επιτυχία, Αντώνη, στις εκλογές».

Ακολούθησε επίσημη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά στις Βρυξέλλες που αποτέλεσε μνημείο ψυχρότητας. Η ίδια η Μέρκελ στην έναρξη της συνάντησης σημείωσε απροκάλυπτα ότι όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, υπήρχε «μια ένταση στην ατμόσφαιρα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει». Η ίδια δεν έκανε φυσικά τίποτα για να την μειώσει. Οι δύο πλευρές επέμειναν στις δικές τους επιδιώξεις: Ο αρχηγός της ΝΔ να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις για την ανακοπή της ύφεσης και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης, και η Γερμανίδα καγκελάριος ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία. Δεν νοείται κανενός είδους παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα», φέρεται να σημείωσε τότε η καγκελάριος.

Κακός οιωνός

Σήμερα πώς θα είναι τα πράγματα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη «σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας ; Αν πιστέψουμε τη γερμανική Bild (που εμφανώς ειρωνεύεται τον Ελληνα Πρωθυπουργό με απαράδεκτο τρόπο) ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να «ξαναυπογράψει » ένα κείμενο εγγυήσεων ότι θα τηρήσει τη συμφωνία του 2ου Μνημονίου και θα υλοποιήσει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται (δες σχετικό ρεπορτάζ στο iefimerida.gr).

Αν πιστέψουμε τη Γερμανική έκδοση των Financial Times «Η απειλή της άρνησης καραδοκεί" όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Μάλιστα το άρθρο πλαισιώνεται με φωτογραφία στην οποία παρουσιάζεται ο «λογαριασμός» δίπλα σ' ένα ποτήρι με ούζο. Σ' αυτόν αναγράφεται:

Ταβέρνα

Πιάτο «Έξοδος» για τη Γερμανία

Λογαριασμός

Πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 16,4 δις

Δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 18,9 δις

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 61,0 δις

Σύνολο 96,3 δις

Πιάτο «Έξοδος» για την Ευρωζώνη

Λογαριασμός

Πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 73,0 δις

Δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 66,3 δις

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 209,7 δις

Σύνολο 349,0 δις

Στη λεζάντα αναφέρεται: «Παρακαλώ, το λογαριασμό! Πολλοί Γερμανοί σκέφτονταν ήδη ότι η διάσωση του ευρώ θα είναι ακριβή. Σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα (από το ευρώ), θα παρουσιαστεί αυτός ο λογαριασμός».

Και το άρθρο αναφέρει :

«Η υποδοχή θα είναι πανηγυρική, και όμως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δυσάρεστη επίσκεψη. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα χαιρετίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό την επόμενη Παρασκευή και μάλιστα με στρατιωτικές τιμές. Ωστόσο, η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο γεύμα θα είναι ψυχρή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος καταρχάς θα ακούσει σίγουρα τι θα έχει να της πει ο κύριος Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος όπως κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Σάιμπερτ. Βάση της συνεργασίας θα αποτελέσει περαιτέρω το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Σ' αυτό έχει καταγραφεί ποιες θα πρέπει να είναι οι ελληνικές επιδόσεις. Αυτό δεν ακούγεται πολύ ως προθυμία για παραχωρήσεις.

Θα πρέπει να γίνει σαφής η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και του υπολοίπου της Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σύμβουλοι του Ρέσλερ. Ακόμα και συγκριτικά με την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα αποτελεί 'μια ειδική περίπτωση, η οποία θα έπρεπε να χρήζει μεμονωμένης παρατήρησης' - επομένως, καμία καλή προϋπόθεση γα την αποστολή του Σαμαρά, καταλήγει η εφημερίδα. Κακός οιωνός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ