Liberation: Εάν η έκθεση της Τρόικα είναι θετική, υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Liberation: Εάν η έκθεση της Τρόικα είναι θετική, υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στο Βερολίνο αύριο, στο Παρίσι το Σάββατο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να ελαφρύνει τις ευρωπαικές απαιτήσεις και συγκεκριμένα ζητάει επιμήκυνση του προγράμματος ως το 2016 αντί για το 2014», με αυτά τα λόγια παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Liberation τον Αντώνη Σαμαρά.

Ευρεία έκταση έχει πάρει -μετά τα γερμανικά- και στα γαλλικά Μέσα η ευρωπαϊκή περιοδεία του Πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Παρίσι. Η Liberation δημοσίευσε σήμερα ένα εξαιρετικά ενημερωμένο άρθρο για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για τον στόχο του Έλληνα πρωθυπουργού, για τις προθέσεις Μέρκελ-Ολάντ και για τις ελπίδες να πετύχει η ελληνική προσπάθεια.

«Για να πετύχει το στόχο του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε έναν «γύρο γοητείας» της κοινής γνώμης στη Γερμανία και τη Γαλλία. Στον γερμανικό Τύπο εγγυήθηκε «προσωπικά» ότι θα επιστραφούν τα χρέη και υποσχέθηκε ότι «η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί». Στη Monde επανέλαβε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφική για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη».

«Σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα δεν βλέπει να τελειώνουν τα βάσανά της. Η ανεργία ξεπέρασε το 22% ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών ομολόγησε τέλη Ιουλίου ότι τα αποθέματα των ταμείων είναι «κοντά στο μηδέν». Οσο για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν εξαιτίας της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα και την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων ανέρχονται σε 13,5 δις ευρώ για την προσεχή διετία και θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις συντάξεις, τα επιδόματα και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε αυτές τις συνθήκες η διεθνής οικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη αλλά η επόμενη δόση των 31,5 δις ευρώ εξαρτάται από την έκθεση της τρόικα. Χρειάζεται ένα επιπλέον περιθώριο χόνου, ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας; Ακόμη και αν τα σενάρια αυτά εξετάζονται από τους ευρωπαίους ηγέτες τίποτα δεν έχει διαρρεύσει προς το παρόν. Η Ευρώπη περιμένει την έκθεση της τρόικα. Και αν η έκθεση είναι αρνητική δεν θα υπάρξουν πολλές χώρες που θα στηρίξουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αντίθετα αν η έκθεση είναι θετική η Ευρώπη θα μπορούσε να δεχθεί το αίτημα Σαμαρά και να δώσει μια παράταση χρόνου στη χώρα. Η Γαλλία δεν θα αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά η γερμανική πλευρά «φυσάει μια κρύο μια ζεστό» και ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας άλλοι, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν σκληρή στάση. Η θέση της Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι γνωστή, η καγκελάριος δείχνει να περιμένει την έκθεση της τρόικα» καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ