Οι Βρυξέλλες ζητούν πρόσθετα μέτρα - iefimerida.gr

Οι Βρυξέλλες ζητούν πρόσθετα μέτρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα που να διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου τη δραστική μείωση του Ελλείμματος και τη βιωσιμότητα του Χρέους, όπως επίσης να διευρύνει και να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε αφενός να στείλει μήνυμα στις αγορές αφετέρου να διευκολύνει τις συζητήσεις για νέο πακέτο βοήθειας, προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της επόμενης διετίας. Οι συζητήσεις που σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστούν αμέσως μετά την επιστροφή του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Πολ Τόμσεν από τις Βρυξέλλες, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς η ελληνική πλευρά πιέζεται για επώδυνες παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αγγίζουν το προσωπικό τους, ενώ σε μπρα- ντε- φερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τη παροχή εγγυήσεων έναντι των ιδιωτικοποιήσεων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πολλών ομολόγων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι φτάνοντας στις Βρυξέλλες, σημείωναν με τον ίδιο τόνο, ότι μόνο εάν η Ελλάδα πείσει με τα μέτρα που παρουσιάσει, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για νέα βοήθεια προς τη χώρα μας. Όπως ξεκαθάρισε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, μόνο στη βάση νέων μέτρων μπορεί να συζητηθεί συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας και να φύγει από το προσκήνιο η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. "Αν η ελληνική Κυβέρνηση δεσμευθεί ξεκάθαρα για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι δυνατόν να επανεξετάσουμε τη κατάσταση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να εισερχόμαστε στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης χρέους", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ο Β. Σόιμπλε που χθες έριξε τη ρουκέτα της επιμήκυνσης του ελληνικού Χρέους αρκέστηκε να πει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στη σημερινή συνεδρίαση.

Την ώρα που ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεχόταν πιέσεις στις Βρυξέλλες, συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της Τρόικας, με στόχο να "κλείσουν" όλα τα τεχνικά ζητήματα έως αύριο, οπότε να ληφθούν και οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις πριν τη κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου στη Βουλή. Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο, είναι κατ' αρχήν το αίτημα για εγγυήσεις επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έναντι των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων, ο ταχύτερος ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δηλαδή σε ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ. Όσο για το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2011, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα θα είναι περίπου 3 δισ ευρώ και όλο το υπόλοιπο "πακέτο" της προσαρμογής θα προέλθει από τη βελτίωση μέτρων που είτε δεν έχουν αποδώσει είτε έχουν καθυστερήσει...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ