Ο Θ. Πάγκαλος θα βάλει τάξη στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Ο Θ. Πάγκαλος θα βάλει τάξη στο κέντρο της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα μείγμα αστυνομικών μέτρων και αναπτυξιακών κινήτρων φιλοδοξεί και συντονιστή το Θεόδωρο Πάγκαλο, η κυβέρνηση να βάλει τάξη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Καθημερινές περιπολίες, εβδομαδιαίες επιχειρήσεις-σκούπα αλλά και άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως το Μεταξουργείο, το Γεράνι, ο Βοτανικός, και φορολογικά οικονομικά κίνητρα για νέα ζευγάρια που θέλουν να μείνουν στο Κέντρο είναι οι πυλώνες του Σχεδίου Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα διερευνώνται νομικές δυνατότητες για περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, μετά από πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε υπό το βάρος των πρόσφατων επεισοδίων σε γειτονιές της πρωτεύουσας τα οποία τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτα ο Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς του ότι δεν θα επιτρέψει ολιγωρίες.

"Γνωρίζουμε όλοι ότι μιλάμε για προβλήματα ετών, τα οποία δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται καθυστερήσεις" είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να τηρηθούν οι ημερομηνίες υλοποίησης των έργων "χωρίς αποκλίσεις".

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε την απαξίωση, τη βία, την παρακμή, την εγκληματικότητα και την αταξία που επικρατεί, αλλά σημείωσε πως "μόνο η αστυνόμευση δεν αρκεί: Το ζήτημα του Κέντρου δεν τελειώνει με το να εδραιώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, ή της Πλατείας Βικτωρίας, ή ακόμα και του Κέντρου γενικότερα" είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε όμως ως "απλουστευτική ανάλυση" το επιχείρημα ότι το πρόβλημα είναι η συγκέντρωση παράνομων μεταναστών ή η εγκληματικότητα καθώς -όπως είπε- αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα, το σύμπτωμα. Αιτίες είναι "προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά, αντιφατικά κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα, που συνθέτουν ένα συνολικό πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει, βέβαια, ότι και η λύση του - σε τελική ανάλυση - είναι σύνθετη, αλλά και πολιτική". Μάλιστα έστειλε το μήνυμα ότι "η πολυπολιτισμικότητα δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή, αλλά συστατικό στοιχείο της σύγχρονης μορφής μιας ζωντανής πόλης" φέρνοντας παραδείγματα διεθνών πρωτευουσών όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.
Προσδιόρισε ως πρώτο μέλημα "να μπει καταρχήν τάξη και να αποτραπεί η αναταραχή και η βία, απ' όπου κι αν προέρχεται" αναφερόμενος στην μικροεγκληματικότητα και στο οργανωμένο έγκλημα. "Η Αθήνα θα βυθιστεί, εάν συνεχιστεί αυτή η βία. Και βέβαια, η βία δεν αποτελεί λύση" προειδοποίησε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα μέτρα που θα ληφθούν:

  • Καθημερινές πεζές περιπολίες ομάδων (3) Αστυνομικών - Ειδικών Φρουρών, στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα
  • Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, οχημάτων και προσωπικού, ζευγών ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και ομάδων «Ζ»
  • Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα μεγάλη επιχείρηση γενικών αστυνομικών ελέγχων
  • Διάθεση από τη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, R/T οχημάτων και προσωπικού για κίνηση εποχούμενων περιπολιών, σε τρεις βάρδιες
  • Διάθεση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας Διμοιριών Μέτρων Τάξης (ΔΙ.ΜΕ.Τ.) σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα) για εκτέλεση πεζών περιπολιών-ενέργεια ελέγχων - προσαγωγών κ.λπ.
  • Διάθεση Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)
  • Διάθεση ομάδων των 3-4 αστυνομικών σε δύο βάρδιες, για την αντιμετώπιση των κλοπών – ληστειών.
  • Μία (1) φορά την εβδομάδα ειδική επιχείρηση για εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, κυρίως σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη παρουσία μικροδιακινητών - χρηστών.
  • Καθημερινή διάθεση σε συγκεκριμένες περιοχές ομάδων των 3-4 αστυνομικών σε τρεις βάρδιες για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
  • Μία (1) φορά την εβδομάδα επιχείρηση για τα εκδιδόμενα πρόσωπα.
  • Καθημερινή διάθεση κατά περιοχές ομάδων των (3-4) αστυνομικών για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ηθών, λαθρεμπορίας, πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Συγκρότηση ομάδας Αστυνομικών (1 βαθμοφόρος και 4 Αστυφύλακες – Ειδικοί Φρουροί) για τη διενέργεια ελέγχων σε πάσης φύσεως καταστήματα και προσαγωγών ατόμων.
  • Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες.
  • Συγκρότηση συνεργείων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε., της Νομαρχίας, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης και Εισαγγελικός Λειτουργός για το εντοπισμό αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

  • Περιπολίες της Δ/νσης Αλλοδαπών και Άμεσης Δράσης καθημερινά για ενέργεια ελέγχων-προσαγωγών αλλοδαπών προς καταγραφή, εξακρίβωση/ταυτοποίηση. Ήδη σήμερα ελέγχονται και οδηγούνται στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής 200 άτομα ημερησίως.
  • Συνεχείς στοχευμένες δράσεις για συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ενήλικους ή ανήλικους μετανάστες.
  • Συγκρότηση συνεργείων, 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Νομαρχίας, του Δήμου Αθηναίων και Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών-ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα-παλαιά κτίρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.
  • Ολοκλήρωση της χωροθέτησης κέντρων πρώτης υποδοχής νεοεισερχομένων μεταναστών και κέντρων κράτησης υπό απέλαση μεταναστών σε χώρους πρώην στρατοπέδων (σε συνεργασία με Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).
  • Συγκρότητηση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, κατ' εφαρμογή του Νόμου 3907/2011 με τίτλο «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις». Οι επικεφαλής και των 2 υπηρεσιών έχουν ήδη οριστεί.
  • Επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου. Το χρονικό διάστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είναι έως και έξι (6) μήνες, όταν εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία και έως τρεις (3) μήνες, όταν εφαρμόζεται η ταχύρρυθμη διαδικασία.
  • Ταχύτερη διαχείριση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου, που φτάνουν τις 47.000. Λειτουργία 5 δευτεροβάθμιων επιτροπών με εξειδικευμένο προσωπικό. Ανάλογα με τις ανάγκες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των επιτροπών. Προτεραιοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω του διαχωρισμού τους σε ενεργές (κάτοχοι «ροζ κάρτας» που έχει ανανεωθεί τα τελευταία δύο χρόνια) και μη ενεργές.
  • Συνέχεια και ενίσχυση του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών που πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, την έκδοση εισιτηρίων, την παροχή οικονομικού βοηθήματος, τη συνοδεία στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα και υποδοχή στη χώρα διέλευσης και στον τελικό προορισμό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από Ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Πραγματοποίηση καμπάνιας με σκοπό την καταγραφή αλλοδαπών και την εθελούσια επιστροφή με κάλυψη των εξόδων τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών ως υποβοηθούμενες ή αναγκαστικές επιστροφές. Επιπλέον κίνητρα: δυνατότητα η αστυνομία να μην επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο κατά την αναχώρηση και να μην καταγράφονται οι αλλοδαποί στη λίστα ανεπιθύμητων.

Για την Αντιμετώπιση της ραγδαίας υποβάθμισης τμημάτων του κέντρου

  • Συνολική ανασυγκρότηση περιοχών με απόσυρση κτιρίων ή και συνόλων μέσα από τη διαμόρφωση Ειδικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που θα που θα περιλαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, δράσεις, παρεμβάσεις, κατευθύνσεις και διαδικασίες πολεοδομικού, κοινωνικού, οικονομικού, οικιστικού και ειδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος.
  • Μελέτη - Έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι γύρω από την Ομόνοια.
  • Ανάπλαση με διεύρυνση των Πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής και τμημάτων της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργία ασφαλούς άνετης διαδρομής πεζών κατά μήκος της οδού Αγορακρίτου που συνδέει τις 2 πλατείες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αττική – Αθήνα 2014».
  • Πλατεία Θεάτρου. Μετά την ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η ΕΑΧΑ ΑΕ είναι έτοιμη για την ανάθεση της μελέτης στο Α΄ βραβείο και αμέσως μετά ακολουθεί η υλοποίηση του έργου.

Για επιστροφή των κατοίκων

  1. Η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του ακινήτου να υλοποιηθεί εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, η κατοίκησή του σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή.

  2. Για όσους κάνουν χρήση των ευεργετικών αυτών ρυθμίσεων, το ύψος του ετήσιου μισθώματος του ακινήτου τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

  3. Τέλος η μεταβίβαση ακινήτων θα φορολογείται με μικρό ποσοστό επί της αντικειμενικής τους αξίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Με ΚΥΑ θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες, διαδικασίες, δικαιολογητικά, ο χρόνος υλοποίησης και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της ρύθμισης.

  4. Για την περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου που αποτελεί παραδοσιακή περιοχή κατοικίας του κέντρου με μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων και διατηρητέων κτιρίων θα ισχύουν με προσαρμογές οι ίδιες κατηγορίες κινήτρων.

Για διασφάλιση των όρων που θα επιτρέψουν την ανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες

  • Αμαξοστάσιο ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό. Είναι ήδη σε εξέλιξη η εξαγορά από τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και ΠΟΤ του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ, επιφανείας 4,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Κεραμεικού. Με τη συμβολή της ΕΑΧΑ ΑΕ, μετά την κατεδάφιση των υφισταμένων κτιρίων ο χώρος θα μελετηθεί ώστε μέρος του να αναπλασθεί και να αποδοθεί ελεύθερο στην κοινή χρήση. Επίσης θα αναδειχθεί ο παρακείμενος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και θα επιτραπεί η συνέχιση της ενδιαφέρουσας αρχαιολογικής έρευνας.

  • Το «πράσινο Ταμείο» πρόκειται να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση μελετών που αναδείχθηκαν πρώτες στον διαγωνισμό ιδεών“ΑθήναΧ4” της ΕΑΧΑ ΑΕ για την μετατροπή των ενδιάμεσων δρόμων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρο αναψυχής και «καθιστικό της γειτονιάς».

  • Εναλλακτικές Δράσεις στην Πλατεία Ομόνοιας (συνεργασία ΥΠΕΚΑ με τον Δήμο Αθήνας). Μέσα από την πρωτοβουλία “ΜΕ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ”, το ΥΠΕΚΑ θα καλέσει δραστήριους πολίτες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, τη θετική τους διάθεση και συμμετέχοντας ως άτομα ή ομάδες να υλοποιήσουν εφήμερες προτάσεις, δράσεις, κατασκευές με στόχο τη δημιουργική ανάκτηση του χαμένου δημόσιου χώρου της πλατείας. Το Υπουργείο θα υποστηρίξει και οικονομικά προτάσεις που θα προκριθούν. Ετσι ο δημόσιος χώρος θα αποτελέσει πεδίο έκφρασης ενεργών πολιτών και των δράσεών τους σε σχέση με την υποβάθμιση της πόλης μας.

  • Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων. Στα πλαίσια του πιλοτικού Προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014» το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών υλοποιεί τη Δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική στις Τυφλές Όψεις των κτιρίων». Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη της τέχνης στο δημόσιο χώρο με την υλοποίηση ζωγραφικών παρεμβάσεων-τοιχογραφιών στις τυφλές όψεις των ακαλύπτων μεσότοιχων.


  • Εναλλακτική Παρέμβαση στο Λόφο Στρέφη – Αστικοί Κήποι. Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος αστικών αγροτικών καλλιεργειών στο Λόφο του Στρέφη σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. – ΔΙΑΒΑΣΗ. Στόχος η ανάκτηση περιοχών του λόφου και η απόδοσή τους στους κατοίκους για χρήση αναψυχής με παράλληλη προσέγγιση για θέματα εξάρτησης.


  • Καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Επέκταση μεταφοράς ποδηλάτου σε μέσα σταθερής τροχιάς, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου. Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου του ποδηλάτου στις λεωφορειολωρίδες. Κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική, τμήμα του οποίου θα διέρχεται από το ιστορικό κέντρο, σε συνέχεια της μελέτης εφαρμογής που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.


  • Δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης στον Κεραμεικό, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού, με υπόγειο χώρο στάθμευσης 270 θέσεων. Ανάπλαση του επιφανειακού χώρου, εκτάσεως 9 στρεμμάτων, σε πάρκο που θα παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων. Επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό (πρόβλεψη για (7) νέους σταθμούς σε Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Περιστέρι και Ανθούπολη) και σχεδιασμός νέας γραμμής προς Γαλάτσι και προς Μαρούσι με ανταπόκριση με τις υφιστάμενες γραμμές 2 (στο σταθμό Πανεπιστήμιο) και 3 (στους σταθμούς Ευαγγελισμός και Κατεχάκη).
  • Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης σε νοσοκομεία
  • Δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
  • Μετατροπή παλιών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες ή διαμερίσματα για νέους ανθρώπους, για δημιουργούς, για καλλιτέχνες, αλλά και για «πληροφορικάριους» σε πολυμέσα, ώστε να συμβάλουν στη νέα επιχειρηματικότητα.
  • Παρεμβατική πιλοτική ανάπλαση στα Εξάρχεια με στόχο την ανάκτηση του Λόφου του Στρέφη και την απόδοσή του για χρήσεις αναψυχής στους κατοίκους, με παράλληλη προσέγγιση και ευαισθητοποίηση για διάφορα τοπικά θέματα.
  • Τον Ιούνιο θεσμοθετούνται δύο νέα μέτρα για τους νόμιμους μετανάστες: Μείωση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας παραμονής των νομίμων μεταναστών, που βρίσκονται χρόνια στη χώρα μας και κινδυνεύουν να εκπέσουν της νομιμότητας και ρύθμιση για τις κυρώσεις εναντίον των εργοδοτών παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών.           

Η Υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην παρέμβαση της έθιξε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αποκαλύπτοντας ότι κανένα ΑΕΙ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου να προσδιορίσει τους χώρους ασύλου και άρα καλείται να το πράξει η κυβέρνηση. Στη συνάντηση μετείχαν και ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Σγουρός, όπως και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Παπανδρέου όρισε ως συντονιστή του έργου τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και ανανέωσε το ραντεβού για την αξιολόγηση του έργου που θα έχει γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ