Ο Σαμαράς μιλάει στα ΜΜΕ για να τον ακούσουν Μέρκελ-Ολάντ - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς μιλάει στα ΜΜΕ για να τον ακούσουν Μέρκελ-Ολάντ

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μηνύματα προς την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο οι οποίοι συναντώνται απόψε στο Βερολίνο στέλνει ο Πρωθυπουργός με συνεντεύξεις του σε γερμανικά και γαλλικά Μέσα. Διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ζητάει την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος «για να αναπνεύσει η χώρα» και απευθύνει έκκληση στους ευρωπαίους αξιωματούχους να σταματήσουν τις δηλώσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι αν η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της μπορεί να σωθεί και ζητάει εκ νέου «λίγο αέρα» ώστε να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία.

«Πρέπει να διαλύσουμε όλες τις αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πώς μπορούμε να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις όταν καθημερινά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεκουλάρουν δημόσια για μια «ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ; Ολα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί. Ολοι έχουν να κερδίσουν από ένα «success story» ελληνικό» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι έτοιμη ακόμη και να παραχωρήσει ακατοίκητα νησιά σε ιδιώτες.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου πώς θα εμποδίσει η Ελλάδα την έξοδό της από το ευρώ όταν ένα μέρος των Ευρωπαίων επιθυμούν να τελειώνουν με το ελληνικό πρόβλημα, ο κ. Σαμαράς απαντά :

«Μια Grexit, όπως την αποκαλούν, θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για εμάς θα είχε ως συνέπεια μια μείωση του επιπέδου διαβίωσης κατά 70% -έχει ήδη κατρακυλήσει κατά 35% εξαιτίας του πληθωρισμού και της ύφεσης. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο σοκ. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι κοινωνικές αναταραχές θα μεταπηδούσαν και σε άλλες ευρωπαικές χώρες. Ας προσθέσουμε σε αυτά, φυσικά, την αντίδραση των αγορών που θα προανήγγειλαν την έξοδο και άλλων ευρωπαικών χωρών προκαλώντας ντόμινο».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι περιμένει από τις συναντήσεις του με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός απαντά :

« Δεν συζητάμε για τους στόχους του προγράμματος. Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή. Θέλω να σβήσω την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί προβλήματα. Είμαι εδώ για να τα επιλύσω, αλλά έχουμε ανάγκη από λίγο αέρα για να ξαναβρούμε την ανάσα μας» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Συνάντηση στο Βερολίνο

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Ανγκελα Μέρκελ αύριο Παρασκευή στις 11.45 (τοπική ώρα), στο Βερολίνο και θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές καθώς είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Καγκελαρία.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο ως Πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά το «πάγωμα» των σχέσεών τους εξαιτίας την άρνησής του να ψηφίσει το Μνημόνιο και να στηρίξει τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Τώρα ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με εντελώς διαφορετική οπτική και θα διαβεβαιώσει την γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τα μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Σκληροί Σόιμπλε-Ρέσλερ

Την ίδια ώρα, οι δύο ισχυροί άνδρες της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φίλιπ Ρέσλερ απορρίπτουν σήμερα κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης χρόνου στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει πως η παράταση χρόνου δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, ενώ σε συνέντευξη του στον σταθμό SWR τόνισε πως «περισσότερος χρόνος σημαίνει και περισσότερα χρήματα».

Ο κ.Σόιμπλε είπε πως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη σε όλους η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη έχει εξαντλήσει τα όρια της οικονομικής βιωσιμότητας όσον αφορά στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Την ίδια σκληρή γραμμή για την Ελλάδα ακολουθεί όμως και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος αν και συμφωνεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζει χαρακτηριστικά πως «εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρχουν». Σε συνέντευξη του στην Βild επισημαίνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ θα επιτευχθεί αν όλοι τηρούν τους κανόνες. «Αυτό σημαίνει ακόμη ότι όποιος δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να περιμένει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αλλά και μια χρονική παράταση, όπως ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα βοηθήσει περισσότερο».

Εξάλλου η ίδια η κυρία Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα χθες προς την ελληνική πλευρά από το Κισινάου της Μολδαβίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη :

«Προσέρχομαι στις συνομιλίες με συναίσθηση του ότι πρέπει να τα καταφέρουμε, του ότι κάθε εταίρος τηρεί τις υποχρεώσεις του», τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι η συζήτηση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά και «βαθύτατα πολιτικά». Επισήμανε δε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν, είναι η αξιοπιστία», σύμφωνα με την γερμανική υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

«Δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά» τόνισε η κυρία Μέρκελ προκειμένου να διαλύσει κάθε υπεραισιοδοξία από την ελληνική πλευρά ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί.

Συνάντηση στο Παρίσι

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο κ. Σαμαράς περιμένει πολλά από τις αποψινές δηλώσεις του κ. Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε επίδειξη ισχύος έναντι της καγκελαρίου επιλέγοντας να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μόνος του στη γαλλική πρεσβεία προκειμένου να μιλήσει για το ελληνικό ζήτημα αφού έχει καιρό να εκφραστεί επ'αυτού, όπως δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Επικοινωνιακή επίθεση Σαμαρά

Εν τω μεταξύ ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επικοινωνιακή επίθεση μέσω του γερμανικού Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και να προετοιμάσει το έδαφος στην γερμανική κοινή γνώμη ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στο Βερολίνο. Μετά την σημαντική συνέντευξη στην λαική Bild, στην οποία καλούσε τους δανειστές μας να δώσουν στην Ελλάδα «λίγο αέρα για να ανασάνει», με χθεσινή συνέντευξή του στην γερμανική Suddeutsche Zeitung επιχειρεί να καθησυχάσει την γερμανική κοινή γνώμη για το ελληνικό πρόβλημα δηλώνοντας ότι «Οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους» και διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί».

Προειδοποιεί, ωστόσο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ότι αν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση «τότε θα πτωχεύσει».

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Παρά την δεδηλωμένη βούληση του Πρωθυπουργού να ταξιδέψει στη Γερμανία και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί το Σάββατο με τον Φρανσουά Ολάντ, με το αεροπλάνο της γραμμής, και μάλιστα στην οικονομική θέση, εντούτοις οι θεράποντες γιατροί του του συνέστησαν να προτιμήσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Κι αυτό γιατί το αεροπλάνο της γραμμής πετάει σε μεγάλο ύψος και αυτό πιθανόν να δημιουργούσε προβλήματα στο χειρουργημένο μάτι του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ