Έκκληση Σαμαρά: Η Ελλάδα ζητάει αέρα να ανασάνει, όχι χρήματα - iefimerida.gr

Έκκληση Σαμαρά: Η Ελλάδα ζητάει αέρα να ανασάνει, όχι χρήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει τον ευρωπαικό μαραθώνιο σε Βερολίνο και Παρίσι και λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Πρωθυπουργός επέλεξε την γνωστή πολέμιο της Ελλάδας γερμανική εφημερίδα Bild για να δώσει βαρυσήμαντη συνέντευξη με πολλούς αποδέκτες και πολλά μηνύματα.

«Το μόνο που θέλουμε είναι ένα λίγος "αέρας να ανασάνουμε" για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα », δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στην Bild.

Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μήνυμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες τους οποίους πρόκειται να συναντήσει -και στους οποίους αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της επιμήκυνσης- να δώσουν το πράσινο φως ώστε να επιμερισθούν τα βάρη ως το 2016 αντί για το 2014 και η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μία ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή θα σήμαινε μία καταστροφή για την χώρα και το τέλος της δημοκρατίας. Ο κ.Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά :

«Για όνομα του Θεού, όχι. Μία επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Θα σήμαινε πέντε ακόμη χρόνια περίπου ύφεσης και η ανεργία θα έφτανε στο 40%. Ενας εφιάλτης για την χώρα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μία πρωτοφανής κρίση της δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%. Μία επιστροφή στην δραχμή θα επέφερε μία περαιτέρω μείωση κατά 70%. Ποια οικονομία, ποια δημοκρατία μπορεί να ζήσει έτσι; Στο τέλος θα ήταν σαν τη δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Σε ερώτηση για το πώς είναι να κυβερνά κανείς μία χώρα, όπου καθημερινά πρέπει να φοβούνται την πτώχευση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι έτσι αυτό. Πρέπει να διώξουμε αυτήν την αρνητική ψυχολογία, που μοιάζει σαν μια βαθιά μαύρη τρύπα Οι Ελληνες έχουν εκλέξει μία νέα κυβέρνηση, ώστε να οδηγήσει την χώρα σε μία νέα πορεία. Γι' αυτό προχωράμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Και δεν είναι δίκαιο, κάποιοι στην Ευρώπη, παρόλα αυτά, να θέλουν να μας ρίξουν ξανά σ' αυτήν την τρύπα. Ελληνες και Γερμανοί έχουν πολλά κοινά. Επίσης, μπορούμε να μετατρέψουμε μία τραγωδία σε ιστορική επιτυχία».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. «Όλοι οι πιστωτές μας οφείλουν να γνωρίζουν ότι κι εμείς οι Έλληνες είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Επίσης είμαι σίγουρος, ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι στο πλευρό μας και η ελληνική επιτυχία θα ενισχύσει την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους, ο κ.Σαμαράς απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε δύο φορές ότι δεν θα ζητήσει η Ελλάδα περισσότερα χρήματα προκειμένου να επιτύχει την επιμήκυνση ώστε τα φορολογικά βάρη και οι μειώσεις μισθών να επιμερισθούν ως το 2016 αντί για το 2014, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ. Είναι ωστόσο γνωστό ότι η Ελλάδα, αν εγκριθεί η επιμήκυνση, θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δις ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τα προβλεπόμενα.

Οπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλούνταν έγγραφο ελληνικών οικονομικών κύκλων, το αίτημα επέκτασης του χρόνου έχει ως στόχο τη σταδιακή προσαρμογή και τον επιμερισμό των περικοπών έως το 2016.

Επίσης, το Έλλειμμα θα περιορίζεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί για 2,5% που προβλέπει το υπάρχον πρόγραμμα.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να βρει τα χρήματα, χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της. Μεταξύ άλλων, τα χρήματα αναμένεται να βρεθούν από το υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ και την αναβολή της αποπληρωμής του πρώτου πακέτου στήριξης από το 2016 ως το 2020.

Είναι πάντως σαφές ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας και αλλαγή κλίματος στον γερμανικό Τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επέλεξε να δημοσιεύσει μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλαδίας από την οποία προκύπτει ότι «κανείς δεν κάνει τόσο σκληρές περικοπές όσο η Ελλάδα».

«Το κλισέ του αργόσχολου Ελληνα είναι ευρέως διαδεδομένο, εντούτοις καμία χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση δεν καταβάλλει τόσο σκληρές προσπάθειες για την εξυγίανση των οικονομικών της» αναφέρει η εφημερίδα η οποία παραθέτει υπολογισμούς της οικονομολόγου Λάουρα Γουέιμς, βάσει των οποίων το ελληνικό κράτος τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ.

Ακόμη, η Rhein Neckar Zeitung γράφει για τη χώρα μας : «Θα ήταν αντίθετο σε κάθε πολιτική πρακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε την Αθήνα τον Σεπτέμβριο επειδή θα έλειπαν 2,5 δις ευρώ. Η τέχνη στην ευρωπαική πολιτική έγκειται στο να ασκείς από τη μια πλευρά για να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις. Από την άλλη δεν θα υπάρχει ευρωζώνη εάν οι αδύνατες χώρες την εγκαταλείψουν η μια μετά την άλλη. Τουλάχιστον η Μέρκελ και ο Βεστερβέλε φαίνεται να το έχουν καταλάβει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ