Οι πυρκαγιές που μαίνονταν για τουλάχιστον 3 μέρες στη Χίο, πέρα απο τις τεράστιες δασικές εκτάσεις, απείλησαν και ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και του πολιτισμού του νησιού, τα μαστιχόδεντρα.
Η φυσική ρητίνη, γνωστή και ως τα «δάκρυα του Αιγαίου» που παράγουν τα δέντρα αυτά, στηρίζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια την οικονομία του νησιού, κάνοντάς το γνωστό σε όλο τον κόσμο, ενώ η παραγωγή μαστίχας αποτελεί μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας, αφού οι θεραπευτικές της ιδιότητες (και όχι μόνο) ήταν ευρέως γνωστές από πολύ παλιά.
Η μαστίχα ήταν γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και ήταν η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου. Οι φραγκισκανοί μοναχοί τη χρησιμοποιούσαν για το επονομαζόμενο «Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ», οι γιατροί του Ιουστινιανού έβαζαν μαστίχα στις θεραπευτικές τους κρέμες, οι Γάλλοι στα αποσμητικά τους, ενώ στην Ανατολή είχαν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν και για το φαγητό.
Παρόλο που οι σχίνοι ευδοκιμούν σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο, η μαστίχα συλλέγεται μόνο στη Νότια Χίο, στα χωριά Λιθί, Άγιος Γεώργιος Συκούσης και Καλλιμασιά ενώ κάθε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργειά της απέτυχε.
Τα μυστικά που ευνοούν την παραγωγή μαστίχας στη Χίο είναι τρία, σύμφωνα με την Ένωση μαστιχοπαραγωγών. Πρώτον το ιδιαίτερο μικροκλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια, συμβάλλοντας στο «στέγνωμα» της μαστίχας, Δεύτερο μυστικό είναι ο «ευγονισμός», δηλαδή η διασταύρωση και ο πολλαπλασιασμός των δέντρων που παράγουν την καλύτερη ρητίνη και τρίτο η σωστή διαχείριση του προϊόντος απο τους αρχαίους Χίους, οι οποίοι καθιέρωσαν το προϊόν και το επέβαλαν στην αγορά.
Στα μαστιχοχώρια, εκτός απο ιστορία και οικονομία, η παραγωγή μαστίχας αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής των χωριών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα προϊόντα απο μαστίχα, εξάγονται σε Αίγυπτο, Ιρακ, Συρία και Ινδία όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή