Πριν καν πατήσει το πόδι του σε βελγικό έδαφος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ένιωσε πόσο βαριά είναι η ατμόσφαιρα που πρόκειται να συναντήσει. Κι αυτό γιατί πέρα από την ασφυκτική πίεση των επικεφαλής της Τρόικας καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ακόμα και όσοι συντάσσονται με την προοπτική της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, έχουν στείλει απίστευτα αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα.
Το πρώτο πράγμα που διάβασε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη πτήση του για τις Βρυξέλλες ήταν η συνέντευξη του Επιτρόπου Όλι Ρεν στη γερμανική -κι αυτό έχει τη σημασία του- DIE WELT, ο οποίος, κουνώντας αυστηρά το δάχτυλο του στην ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπλέοντας πλήρως με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ οποίος "φωτογράφισε" όχι μόνο τις δημοσιονομικές αδυναμίες αλλά και την κυβερνητική ατολμία στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ως βασικές αιτίες της γκρίνιας που υπάρχει και ως εμπόδιο στο να πει "ναι" η Γερμανία και οι δορυφόροι της, σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά, στο πιο κρίσιμο EUROGROUP των τελευταίων ετών, βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού της χρεώνουν ότι ενώ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και δεν τηρεί ακόμα και τις πιο πρόσφατες δεσμεύσεις της- οι Γερμανοί δηλώνουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν ότι η Ελλάδα πήρε την επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίου επειδή δεσμεύθηκε για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ ευρώ- ζητά εκ νέου χείρα βοηθείας.
Το κακό για τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι η διαμόρφωση των ισορροπιών εντός του EUROGROUP, ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων δηλαδή, φαίνεται ότι έχει ανατραπεί σε βάρος της Ελλάδας. Αναμφισβήτητα η παρουσία του Ντομινίκ Στρος θα ήταν καταλυτική, παρά το ότι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι και εκείνος θα ασκούσε αυστηρή κριτική στα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η παρουσία του Πολ Τόμσεν θα έχει ενισχυτικό και μόνο ρόλο σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, αφού η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απλώς δεν έχει ιδέα για τον ελληνικό φάκελο. Στο "φιλελληνικό" μπλοκ εντάσσονται ο πρόεδρος του EUROGROUP, ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά όχι επειδή μας... αγαπούν, αλλά πολύ απλά επειδή το αντίπαλον δέος κραδαίνει το... φλάμπουρο της αναδιάρθρωσης.
Συγκεκριμένα, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Όλι Ρεν και πάνω απ' όλους ο ΖΚ. Τρισέ δεν θέλουν να ακούσουν καν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ούτε καν υπό τη μορφή επιμήκυνσης, που πολλοί συζητούν και εντός της Ελλάδας, θεωρώντας ότι οι κλυδωνισμοί στην Ευρωζώνη δεν θα είναι ελεγχόμενοι. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, απόντος του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ, πετάει πλέον και επισήμως το γάντι, θέτοντας επί τάπητος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών, ανοίγοντας σύμφωνα με πολλούς αναλυτές τον Ασκό του Αιόλου...