Τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν ότι ένα μόνο μικρό ποσοστό των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις, της τάξης του 7%, εισπράττεται τελικά!
Τα υπόλοιπα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί χάνονται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας του κράτους με αποτέλεσμα οι έλεγχοι που γίνονται από κλιμάκια του ΣΔΟΕ και η επιβολή ποινών στους παραβάτες να μένουν τελικά χωρίς αντίκρυσμα.
Ο νόμος προβλέπει ότι το ΣΔΟΕ εντοπίζει τις παραβάσεις και στη συνέχεια τις κοινοποιεί στον τοπικό έφορο, ο οποίος εκδίδει την απόφαση επιβολής προστίμου. Το πρόστιμο για κάθε απόδειξη που δεν εξέδωσε ένας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας είναι 800 ευρώ αν τηρεί βιβλία Β' κατηγορίας και 1.200 ευρώ αν τηρεί βιβλία Γ' κατηγορίας. Ωστόσο υπάρχει πλαφόν που ορίζεται στο 15πλάσιο του ποσού αυτού. Ετσι, αν μια μικρή επιχείρηση εστίασης δεν εξέδωσε 200 αποδείξεις, θα πληρώσει 12.000 ευρώ και όχι 160.000 ευρώ, ενώ αν έλθει σε συμβιβασμό με την εφορία το ποσό αυτό θα πέσει στο μισό!
Στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού το ΣΔΟΕ ήλεγξε 50% περισσότερες επιχειρήσεις από πέρυσι και διαπίστωσε 31.237 φορολογικές παραβάσεις δηλαδή πάνω από μια στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το διάστημα μεταξύ 6 Ιουλίου και 19 Αυγούστου εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίστηκε στο Ρέθυμνο (84%), στο Ηράκλειο (77,8%) ενώ τρίτη στη σειρά ήταν η Κως (77,5%), Νάξος (73,(%), τα Χανιά (73,1%) κλπ.