Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να επιμένει στη λύση της εφεδρείας για να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1 δισ ευρώ και να μειώσει τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150.000 έως το 2015, ωστόσο το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες που έζησαν το... ναυάγιο της πρώτης εργασιακής εφεδρείας.
Όπως υποστηρίζουν, μπορεί να υπάρχουν περίπου 50.000 υπάλληλοι κοντά στα 60 έτη, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στη νέα εφεδρεία, ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πολύ απλά δεν μπορεί να τους βρει εάν οι ίδιοι δεν... φιλοτιμηθούν να δηλώσουν «παρών», καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιοι έχουν και πόση προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα!
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δασκάλων και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι μπορεί να έχουν έως και 10 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα πριν διοριστούν στο Δημόσιο!
Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με το κριτήριο που θα τεθεί για τους εφέδρους, καθώς εάν χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο η 35ετία, και η νέα εφεδρεία θα λειτουργήσει ως προσυνταξιοδοτικό καθεστώς- υπολογίζεται ότι μόνο 5.000 θα ήταν οι «καθαροί» έφεδροι- ακυρώνοντας στη πράξη το σχέδιο.
Αντιθέτως εάν ως κριτήριο τεθούν τα χρόνια που απομένουν για να βγει κάποιος στη σύνταξη, τότε το νέο σχέδιο εφεδρείας υπολογίζεται ότι θα έπιανε πάνω από 30.000 υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι έφεδροι δεν θα παίρνουν το 65% του βασικού μισθού, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, αλλά το 60%, καθώς το κόστος ήταν μεγαλύτερο των πρώτων εκτιμήσεων.