Το παγκόσμιο ρεκόρ ομαδικής μακροβιότητας έσπασε μια οικογένεια από τη Σαρδηνία αφού τα εννέα μέλη της έχουν συνολικά ηλικία... 818 ετών!
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Λ'Ουνιόνε Σάρντα», μετά από επτάχρονη έρευνα στις πέντε ηπείρους το Γκίνες επιβεβαίωσε ότι η οικογένεια Μέλις έχει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας.
Οι μαθουσάλες Μέλις κατάγονται από το Περντασντεφόγκου, στην περιοχή της Ολιάστρα. Την 1η Ιουνίου 2012 τα εννέα αδέλφια είχαν συνολική ηλικία 818 ετών και 205 ημερών.
Η πιο ηλικιωμένη, η Κονσολάτα, που έχει αποκτήσει εννέα παιδιά, 24 εγγόνια, 25 δισέγγονα και τρία τρισέγγονα, θα γιορτάσει τα 105 χρόνια της την Τετάρτη.
Δεύτερη στη σειρά, είναι η Κλαούντια, 99 ετών, η οποία χαίρει άκρας υγείας και την Κυριακή την είδαν «στην πρώτη σειρά στη λειτουργία της ενορίας της», σημειώνει η Λ'Ουνιόνε Σάρντα.
Ακολουθούν η Μαρία, 97 ετών (είχε κάποια μικροπροβλήματα στην υγεία της τελευταία, σύμφωνα με το δημοσίευμα), ο Αντόνιο, 93 ετών, η Κοντσέτα, 91, ο Αντόλφο 89 ο οποίος εργάζεται ακόμη στο μπαρ του στο Περντασεφόγκου, ο Βιτάλιο, 86, η Βιτάλια 81 και η βενιαμίν Μαφάλντα, 78 ετών.
Οι ιταλικές εφημερίδες υπενθύμιζαν, σήμερα, ότι η Σαρδηνία και ιδίως η περιοχή της Ολιάστρα κρατά το ιταλικό και ένα από τα παγκόσμια ρεκόρ μακροβιότητας : 22 στους 100.000 κατοίκους είναι υπεραιωνόβιοι, ενώ στην υπόλοιπη Ιταλία αντιστοιχούν 8 αιωνόβιοι για κάθε 100.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με τον Λούκα Ντεϊάνα, καθηγητή κλινικής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Σάσαρι ο οποίος από το 1996 έχει μελετήσει τις περιπτώσεις 2.500 υπεραιωνόβιων της Σαρδηνίας, το μυστικό της μακροβιότητάς τους κρύβεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων.
«Από τη μια υπάρχει η κληρονομικότητα... αλλά επίσης η εύφορη γη και τα φρούτα της, ιδίως τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα που περιέχουν ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στη μακροβιότητα», είπε στην εφημερίδα Corierre della Sera.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι ρόλο ενδέχεται να παίζουν, επικουρικά, «τα μαγνητικά πεδία» αλλά και «η κουλτούρα --όχι με την έννοια της εκπαίδευσης, αλλά των οικογενειακών παραδόσεων που συμβάλλουν να ζουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ