Πυρετώδης είναι η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου να καταλήξει στο οριστικό πακέτο μέτρων που θα απαρτίζουν τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Τρόικα.
Η προσπάθεια αυτή ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξιμου, σε μία συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.
Όπως μεταδίδει το tovima.gr, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου τα μέτρα αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο «ήπια» για την κοινωνία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να αναζητά ακόμη το ποσό των 700.000.000 έως ένα δισ. ευρώ περίπου, το οποίο ωστόσο δυσκολεύει πολύ το οικονομικό επιτελείο.
Μετά το πέρας της σύσκεψης των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «μιλάμε για άλλου τύπου, νέου τύπου εφεδρεία», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως στόχος είναι να έχουν καθοριστεί οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το tovima.gr ωστόσο και τα όσα είπε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου η ημερομηνία που έχει τεθεί ως χρονικό περιθώριο είναι η 14η του ίδιου μήνα, πριν από την άφιξη δηλαδή της Τρόικα στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων πως η συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, λέγοντας πως συζήτησαν εκτενώς για τα μέτρα αυτά, κάνοντας λόγο για μια διαρκή διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Όπως όλα δείχνουν μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την τετάρτη και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα.
Παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στο πακέτο περικοπών που έχει προτείνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς το υπουργείο αυτό θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών.
Μέχρι στιγμής τα μέτρα για τα εργασιακά που φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι:
- Μείωση στις συντάξεις από 2% έως και 15%. Οι μειώσεις δεν θα θίξουν όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ και πιθανότατα θα αφορά ένα όριο από 800 ευρώ και άνω. Ωστόσο η μείωση θα γίνει από το πρώτο ευρώ. Έτσι για έναν συνταξιούχο των 850 ευρώ, η απώλεια 2% θα είναι 204 ευρώ το χρόνο.
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Φαίνεται πως εδώ δεν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια.
- Αντί για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, θα αυξηθεί ο κατώτατος χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια στα 20 (6000 ένσημα). Οι ρυθμίσεις αυτές θα θίξουν εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και μητέρες με ανήλικα παιδιά.
- Περικοπή ή κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης και πλαφόν στις επικουρικές.
- Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων των οργανισμών αυτών έως και 35%.
- Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια από το 2013.
- Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
- Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν.
- Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
- Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση) για την οικογένεια των δικαιούχων.
- Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη, καθώς και στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.