Μια σχετικά αισιόδοξη ανάλυση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιχειρεί ο Οίκος Goldman Sachs τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, ακόμα κι αν αποτύχουν οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ζητά αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και της ΕΚΤ για να ανασάνει η οικονομία.
Στην ανάλυσή της, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι τα κεφάλαια που έχουν δεσμευθεί για την Ελλάδα από το δεύτερο πακέτο στήριξης της φτάνουν μέχρι το 2014 και επομένως η χώρα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς.
Οι αναλυτές του Οίκου, αντικρούοντας τις Κασσάνδρες που μιλούν για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ακόμα και τον επόμενο μήνα, υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια που έχει διαθέσει η Τρόικα για την στήριξη της Ελλάδας φτάνουν για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, δηλαδή την αποπληρωμή του χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Τα χρήματα φτάνουν στην Ελλάδα ακόμη και αν δεν αποκομίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνει η Goldman Sachs ενώ επισημαίνει ότι η αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει τις ευθύνες της για το τμήμα του ελληνικού χρέους που κατέχει σε μορφή ομολόγων, και επιμηκύνει την αποπληρωμή τους, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα.
«Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αντικαταστήσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2015» σημειώνεται στην ανάλυση της Goldman Sachs.
Επιπλέον, ο Οίκος θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας ούτε μέχρι το 2016, καθώς τα κεφάλαια που χρειάζεται η χώρα είναι σχετικά μικρά, της τάξης των 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η έμμεση στήριξη που προσφέρει ο Οίκος στην χώρα μας έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, καθώς από τη μια πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μιλούν για χρεοκοπία ως μόνη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ενώ από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ένα μπαράζ επαφών με στόχο να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του Προγράμματος κατά δύο χρόνια. Την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, την Παρασκευή θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Σάββατο θα βρεθεί στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ. Ενδιάμεσα, την Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, και όπως αναμένεται το μενού θα περιλαμβάνει την ελληνική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs έχει διατηρήσει μια σχετικά ψύχραιμη στάση στο ελληνικό ζήτημα. Τον προηγούμενο μήνα, σε ανάλυσή της, υποστήριζε πως η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι πιστεύουν οι αγορές και ζητούσε από τους ευρωπαίους εταίρους να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο. Παράλληλα, στελέχη της οπως ο επικεφαλής του τομέα Asset Management, Τζιμ Ο' Νηλ, καλούσαν την ΕΚΤ να προβεί σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει...