Στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψε από σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τις διακοπές του στη Μεσσηνία, και προετοιμάζεται για τις κρίσιμες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ στις 24-25 Αυγούστου.
Παρά το αρνητικό για τη χώρα μας κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να δηλώσει την προσήλωση της κυβέρνησης του στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Μνημόνιο, ζητώντας όμως παράλληλα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2016.
Μαραθώνιος συναντήσεων
Η αρχή του μπαράζ συναντήσεων του κ. Σαμαρά θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα όπου συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια, την επόμενη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ το Σαββάτο θα πάει στο Παρίσι για συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν και μεταξύ τους συνάντηση, πριν δουν τον Αντώνη Σαμαρά, για να συζητήσουν την στάση τους απέναντι στην κρίση που σαρώνει τον ευρωπαϊκό Νότο.
Στα τέλη του Αυγούστου, στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, για να συζητήσει την κρίση που μαστίζει την Ιταλία. Λίγες μέρες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου θα γίνει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου όλοι θα περιμένουν κάποια ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει επιτέλους με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων.
Το γαϊτανάκι των κρίσιμων ημερομηνιών, που αφορούν και την Ελλάδα, δεν τελειώνει εδώ. Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα κρίνει τη συνταγματικότητα της λειτουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) και η απόφασή του θα κρίνει πολλά. Ενώ την ίδια ημέρα, γίνονται εκλογές στην Ολλανδία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δηλώνει οτι θα κάνει δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα δύο η Ευρώπη
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη φαίνεται να είναι χωρισμένη στα δύο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Αφενός υπάρχει η σχολή της Μέρκελ, που επανέλαβε χτες την προσήλωσή της στην λιτότητα φέρνοντας ως παράδειγμα τον Καναδά που «δεν ζει με δανεικά» αλλά και των Φινλανδών που αρνούνται να συζητήσουν οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και φτάνουν στο σημείο να μιλούν ανοικτά για διάλυση της Ευρωζώνης. Αφετέρου υπάρχει το ρεύμα Μόντι που ζητά την παρέμβαση της ΕΚΤ για την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων των υπερεχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Το κλίμα πάντως για τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη συνάντησή με την Μέρκελ θα είναι βαρύ καθώς πληθαίνουν τα αρνητικά για την χώρα μας δημοσιεύματα, όπως εκείνο του Spiegel που παρουσίαζε την χρεοκοπία ως μόνη «λύση» για την Ελλάδα.