Μεγάλες εταιρείες δίνουν περισσότερα στους επικεφαλής τους από ότι στην εφορία! - iefimerida.gr

Μεγάλες εταιρείες δίνουν περισσότερα στους επικεφαλής τους από ότι στην εφορία!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα εντυπωσιακό εύρημα είχε μια πρόσφατη μελέτη ενός αμερικάνικου Ινστιτουτου, καθώς το συμπέρασμά της ήταν ότι 26 μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ (ανάμεσά τους η Citigroup και η AT&T) πλήρωσαν το 2011 περισσότερα για αμοιβές στους επικεφαλής τους παρά σε ομοσπονδιακούς φόρους.

Ειδικότερα, στην έρευνα του Institute for Policy Studies, ενός αριστερόστροφου θινκ-τανκ με έδρα την Ουάσινγκτον, η Citigroup, η Abbott Laboratories και η AT&T είναι ανάμεσα στις 26 εταιρείες που όπως φαίνεται πλήρωσαν λιγότερα για ομοσπονδιακούς φόρους το 2011 από όσα έδωσαν την ίδια χρονιά σε αμοιβές στους CEO τους.

Χάρη σε ένα συνδυασμό από απαλλαγές φόρων, ζημιές προηγούμενων ετών και μη-φορολογούμενα κέρδη εκτός ΗΠΑ, οι 26 αυτές εταιρείες κατάφεραν να πληρώσουν το 2011 στην αμερικάνικη εφορεία λιγότερα από 20,4 εκατ. δολάρια συνολικά. Αυτό ήταν το ποσό στο οποίο ανήλθαν οι αμοιβές των επικεφαλής των εταιρειών αυτών, οι οποίες αυξήθηκαν μάλιστα κατά 14% μέσα σε ένα χρόνο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • η Citigroup είχε επιστροφή φόρου 144 εκατ. δολάρια, ενώ έδωσε 14,9 εκατ. στον Βικραμ Παντιτ, τον CEO της.
  • Η AT&T αντάμειψε με 18,7 εκατ. δολάρια τον δικό της επικεφαλής, Ράνταλ Στέφενσον, ενώ είχε κι εκείνη επιστροφή φόρου 420 εκατ. δολάρια.
  • Τελος η φαρμακευτική εταιρεία Abbott Laboratories έδωσε στον Μάιλς Γουάιτ 19 εκατ. δολάρια, ενώ πήρε πίσω 586 εκατ. δολάρια από την ομοσπονδιακή εφορία.


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πολλές από τις εταιρείες κατηγόρησαν τους ερευνητές για διαστρέβλωση των γεγονότων, καθώς η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη φόρους προς τις μεμονωμένες Πολιτείες ή όσα πληρώνουν οι θυγατρικές των εταιρειών αυτών στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Citigroup ανακοίνωσε ότι από το 2000 έως το 2006 έχει πληρώσει πάνω από 3 δισ. δολάρια σε φόρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ