Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί την «επανεφεύρεση» της τουαλέτας [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί την «επανεφεύρεση» της τουαλέτας [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ιδιαίτερη έκθεση οργάνωσε στο Σιάτλ των ΗΠΑ το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation με τίτλο «Reinvent the Toilet» (επανεφεύρετε την τουαλέτα) όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες προτάσεις σε μια τεχνολογία που δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και καθαρές τουαλέτες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 1,5 εκατομμύρια παιδιά ετησίως. Τα τελευταία δυο χρόνια, το ίδρυμα έχει διαθέσει σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια για την βελτίωση της παγκόσμιας υγιεινής.

Έτσι, το ίδρυμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργάνωσε διαγωνισμό μεταξύ οκτώ κορυφαίων ομάδων μηχανικών από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη μιας οικονομικής τουαλέτας που δεν χρειάζεται νερό ή σύνδεση σε κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

Το έπαθλο, διόλου ευκαταφρόνητο αφού η πρώτη ομάδα πήρε 100.000 δολάρια. Πρόκειται για την ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια η οποία εφηύρε μια ηλιακή τουαλέτα που παράγει υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια.

Δεύτερη βγήκε μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Loughborough της Μεγάλης Βρετανίας για μια τουαλέτα που αντλεί ενέργεια από τα κόπρανα για την αποσύνθεση αποβλήτων και την ανάκτηση καθαρού νερού.

Τρίτη βγήκε μια ομάδα χημικών μηχανικών από το πανεπιστήμιο του Τορόντο για μια τεχνολογία που αποσυνθέτει τα απόβλητα εντός 24 ωρών μέσω αφυδάτωσης και βραδέως καύσης.

Σε αντίθεση με αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες, οι κοινές τουαλέτες που χρησιμοποιούμε δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές που χρησιμοποιούνταν τον 18ο αιώνα. Απαιτούν έξι έως δώδεκα λίτρα νερού σε κάθε χρήση και πρέπει να συνδέονται με ένα ακριβό σύστημα αποχέτευσης.

Τα παραπάνω μπορεί να θεωρούνται δεδομένα για τις δυτικές κοινωνίες, αποτελούν όμως πολυτέλεια για πολλά μέρη του πλανήτη, για αυτό και το ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει θέσει το πρόβλημα ψηλά στις προτεραιότητές του. Στόχος του ιδρύματος είναι να αναπτύξουν και να εγκαταστήσουν μια από τις παραπάνω προηγμένες λύσεις σε μια φτωχή κοινότητα μέχρι το 2014-2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ