Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων, μείωση των φόρων μεταβίβασης και θέσπιση νέου συστήματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση,όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε επίσης ότι θεσπίζεται απλούστερη φορολογική κλίμακα με απλοποίηση των κλιμακίων και σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου, ώστε να ευνοηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη που είναι πλέον το ζητούμενο για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, όμως ο υφυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα από τη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αφού όπως παραδέχθηκε: «Αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».
Ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε ότι η μη επίτευξη του στόχου των εσόδων δεν οφείλεται τόσο στη φοροδιαφυγή όσο στην ύπαρξη ύφεσης που είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί.
Για τη βελτίωση των εσόδων, ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε:
- τον έλεγχο των ανέλεγκτων υποθέσεων,
- την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων,
- τους ελέγχους φυσικών προσώπων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις δυσαρμονίας βιοτικού επιπέδου και δηλώσεων.
Για την ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε τη δημιουργία, μέσα στο 2013 του Περιουσιολογίου, ώστε από το 2014 να υπάρχει μια σαφής εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων που θα συσχετίζεται με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους για να εντοπίζονται αποκλίσεις.
Ο υφυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων, με εξαίρεση τις αλλαγές στη φορολογία προϊόντων καπνού, αλλά και την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης οι οποίες παραδέχεται ότι θα επιφέρουν μία αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και μία μείωση στο πετρέλαιο κίνησης που θα έχει θετική επίπτωση στις μεταφορές.
Και επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια.
Δεν απάντησε με σαφήνεια για το πότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση λέγοντας ότι είναι συνάρτηση της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων, ενώ για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών υπογράμμισε ότι στόχος θα είναι να ενισχυθούν «οι έχοντες ανάγκη».
Σε ότι αφορά στη φορολογία κεφαλαίου ο υφυπουργός Οικονομικών απέκλεισε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προανήγγειλε ριζικές αλλαγές με κατεύθυνση την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και μείωση των φόρων μεταβίβασης.
Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ, όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας.