Κάτι περισσότερο από δύο μήνες απομένουν στην κυβέρνηση Σαμαρά για να παίξει τα τελευταία της χαρτιά προκειμένου να πάρει η χώρα την επόμενη δόση-μαμούθ των 31 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να προωθήσει το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος.
Ο μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου θα ξεκινήσει από την μεθεπόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου όταν ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Εκεί αναμένεται να θέσει και το αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης κατά δυο χρόνια με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα αλλά η συνεχιζόμενη ύφεση -6,2% τον Ιούνιο- δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης και την απομακρύνει από τους στόχους. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ούτε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα περιμένει την έκθεση της Τρόικα πριν αποφασίσει για το τι θα γίνει με την Ελλάδα.
«Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας», ήταν η σαφέστατη απάντηση-μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ χτες.
Την επόμενη, 25 Αυγούστου, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι. Και εκεί αναμένεται να τεθεί το ίδιο θέμα, με τον Πρωθυπουργό να επιζητεί έστω μια θετική δήλωση από τον γάλλο Πρόεδρο, από τον οποίο περιμένει πολλά.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταλήξει στα νέα μέτρα-φωτιά για την διετία 2013-2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Γι' αυτά τα μέτρα, που αναμένεται να περικόψουν εκ νέου συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.
Οι δύο τελευταίοι όμως αντιμετωπίζουν την εσωτερική αντιπολίτευση στα κόμματα τους. Ο μεν κ. Βενιζέλος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ τις όποιες πλέον δυνάμεις του και στην αναγκαστική υποχρέωση να στηρίξει την κυβέρνηση και το Μνημόνιο που ο ίδιος ψήφισε πριν από λίγους μήνες. Αντίστοιχο πρόβλημα... ισορροπίας αντιμετωπίζει και ο Φώτης Κουβέλης στη ΔΗΜΑΡ. Από τη μια βλέπει να τον πλαγιοκοπεί από τα «αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, και από την άλλη είναι υποχρεωμένος να στηρίξει σκληρά μέτρα για να μην πέσει η κυβέρνηση, μέτρα που όμως προκαλούν εσωκομματικές τριβές...
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πακέτο των μέτρων πρέπει να παραδοθεί στην Τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι τροϊκανοί ελεγκτές θα έχουν ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησης τους, η οποία ουσιαστικά θα κρίνει την παραμονή μας στο ευρώ. Αν η έκθεση εκείνη αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, και είναι θετική για το νέο πακέτο μέτρων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει και επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Διαφορετικά αν η έκθεση μιλά για καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, τότε οι εταίροι θα ζητήσουν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος ή/και νέα μέτρα για να καλυφθεί ο εκτροχιασμός του φετινού Προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, στις 14 Σεπτεμβρίου, το ECOFIN θα συζητήσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. και την έκθεση αξιολόγησης. Αν έχουν πάει όλα καλά, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα μέτρα προς ψήφιση από τη Βουλή.
Η τελική μάχη θα δοθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του ίδιου μήνα. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας δείξει την πρόθεσή της να επιμείνει στον «ενάρετο δρόμο» της λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που υποδεικνύει εδώ και καιρό η Άνγκελα Μέρκελ, και έχοντας ψηφίσει τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, θα περιμένει την αποδέσμευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και θα θέσει επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης. «Στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει στην ουσία κριθεί εάν η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη ή όχι», ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανότατα έλεγε την αλήθεια.
Σεναριολογία δίχως τέλος
Την ίδια ώρα, θα συνεχίζεται η σεναριολογία για το τι μέλει γενέσθαι με την Ελλάδα. Χτεσινό άρθρο του Reuters μιλούσε για πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ύψους 100 δισεκατομμυρίων, για να γίνει βιώσιμο. Τέλος, είναι βέβαιο ότι αν οι εταίροι και δανειστές μας δώσουν το πράσινο φως για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, τότε η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 έως 50 δισ. ευρώ. Και εκεί είναι η ουσία του προβλήματος, καθώς το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, και κυρίως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, θα αποδεχτούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη...
Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι ενδεικτικά για την κρισιμότητα και την μεταβλητότητα της κατάστασης. Το Der Spiegel έγραφε προχτές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πάνε καλά, και πως μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ενώ σε σημερινό του δημοσίευμα κάνει ανοικτά λόγο για αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας καθώς, όπως ομολογεί, η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ απέτυχε!