Η κρίση στην Ευρωζώνη, τα χαμηλά ποσοστά των Ελευθέρων Δημοκρατών, το «αδελφό» κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, η ανοχή Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων που... τελειώνει και το «εσωτερικό μέτωπο» είναι τα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ «στο πιο αποφασιστικό διάστημα της καγκελαρίας της» ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013.
Τα πέντε εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει η Ανγκελα Μέρκελ καταγράφει σε ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Μπιόρν Χένγκστ:
- Πρόβλημα υπ΄αριθμόν 1: Η κρίση στην Ευρωζώνη
Η έντονη κριτική που ασκούν στη γερμανίδα καγκελάριο τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού για το χειρισμό της υπόθεσης «ελληνική κρίση» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της.
Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που πλέον της ζητούν να ασκήσει βέτο σε επόμενη χρηματοδότηση εάν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που της έχουν ορίσει οι δανειστές, γίνεται περισσότερο κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που της δημιουργείται.
Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης, το οποίο θα ανακοινώσει στις 12 Σεπτεμβρίου αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι σύμφωνος με την γερμανική νομοθεσία, απόφαση εξαιρετικά σημαντική γενικά για την Ευρωζώνη, ειδικά για την πορεία της Ελλαδας σε αυτή.
- Πρόβλημα υπ΄ αριθμόν 2: Το «εσωτερικό μέτωπο»
Πέρα από το ευρωπαϊκό η Ανγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο: Καθυστερήσεις στη «στροφή» που επιχειρεί η χώρα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , η διαμάχη για το αμφιλεγόμενο «επίδομα μητρότητας» και η ισότητα των ζευγαριών ομοφυλοφίλων όσον αφορά τις φορολογικές απαλλαγές
- Πρόβλημα υπ΄αριθμόν 3: Τα χαμηλά ποσοστά των Ελευθέρων Δημοκρατών
Η κατρακύλα των κυβερνητικών της εταίρων φοβίζει την γερμανίδα καγκελάριο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013. Η δημοτικότητα των Ελεύθερων Δημοκρατών έπεσε στο 4%, άρα κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να μπει το κόμμα στην Μπούντεσταγκ, γεγονός που έχει «οξύνει» το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος με υψηλόβαθμα στελέχη του να συζητούν ακόμη και την ανατροπή του επικεφαλής Φίλιπ Ρέσλερ αν τα ποσοστά δεν βελτιωθούν ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας.
- Πρόβλημα υπ΄αριθμόν 4: Το «αδελφό» κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας
Εντονη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τόσο με τον πρόεδρο του εν λόγω κόμματος, Χόρστ Σιχόφερ, όσο και με τα μέλη αυτού, αφενός για τον τρόπο που η Ανγκελα Μέρκελ χειρίστηκε την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, αφετέρου για το θέμα «Χρηματοδότηση της Ελλάδας», με πολλά από τα μέλη του κόμματος να τάσσονται εναντίον της επιπλέον χρηματοδότησής της.
- Πρόβλημα υπ΄αριθμόν 5: Εκλείπει η ανοχή Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων
Τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα ήταν αυτά που είχαν υπερψηφίσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Ισπανία βοηθώντας να συγκεντρωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτούνταν, κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί σε περίπτωση τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα, αν η γερμανίδα καγκελάριος δεν προτείνει «έναν τρόπο που θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα που δέχεται τη βοήθεια να βγει από την κρίση», όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ.