Κυβέρνηση: Απώλεια για την Ελλάδα η "πτώση" του Στρος Καν - iefimerida.gr

Κυβέρνηση: Απώλεια για την Ελλάδα η "πτώση" του Στρος Καν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το αρχικό σοκ, στην κυβέρνηση αρχίζουν να αποτιμούν την «απώλεια» του Ντομινίκ Στρος Καν. «Χάσαμε έναν καλό φίλο» λένε τώρα, αναλογιζόμενοι ότι ο φιλόδοξος Γάλλος επικεφαλής του ΔΝΤ είχε βοηθήσει πολλάκις την Ελλάδα, ιδίως στο θέμα του δανεισμού της χώρας πέρσι, όταν βρισκόμασταν στο χείλος της πτώχευσης.

Θυμίζουν επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις όλο αυτό το διάστημα είχε «βάλει πλάτη» με παρασκηνιακές παρεμβάσεις του στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία. Άλλωστε η σύλληψή του έγινε στο αεροπλάνο στο οποίο είχε επιβιβαστεί για να μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ σε ένα κρίσιμο τετ-α-τετ για την πορεία δανεισμού της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και προεκλογικά και μετεκλογικά χαρακτήριζε τον Στρος Καν «φίλο του προσωπικό» ενώ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε οικοδομήσει εξαιρετική σχέση μαζί του. Φυσικά το ΔΝΤ είναι ένας καλοκουρδισμένος παγκόσμιος κολοσσός, η πολιτική του οποίου υπαγορεύεται από τα συμφέροντά του και όχι από προσωπικού χαρακτήρα κινήσεις. Αλλά στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι σε πλείστες περιπτώσεις ο Στρος Καν λειτούργησε ως φίλος της Ελλάδας παρά ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι κινήσεις του έμοιαζαν να καθοδηγούνται από την πολιτική του φιλοδοξία. «Τελευταία λειτουργούσε περισσότερο ως υποψήφιος Γάλλος πρόεδρος παρά ως επικεφαλής του IMF» λέει κυβερνητική πηγή σε μια προσπάθεια να εξηγήσει κινήσεις όπως η περίφημη συνέντευξη που μεταδόθηκε από το Αλ Τσαντίρι Νιούζ του Λάκη Λαζόπουλου. Ενώ σε χθεσινή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής φρόντιζε να κρατήσει αποστάσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση» υπογράμμισε, θέλοντας να υποδηλώσει ότι θα συνεχίσει τη δουλειά με τον αντικαταστάτη του κ. Στρος Καν. Όλοι πλέον εκτιμούν ότι η πολιτική καριέρα του έχει τελειώσει πλην εξαιρετικού απροόπτου. Ενώ διατυπώνονται ανησυχίες ότι αυτή η εξέλιξη θα τροφοδοτήσει το αντιμνημονιακό μέτωπο στην Ελλάδα με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. «Είναι είδηση-σοκ για την παγκόσμια κοινότητα. Θα ξυπνήσει μνήμες από άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, και μπορεί να ενισχύσει την άποψη όσων λένε ότι το ΔΝΤ εκβιάζει κυβερνήσεις» σημείωνε προβληματισμένος κορυφαίος υπουργός. Πάντως δεν λείπει και η χιουμοριστική αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο Στρος Καν.

« Όλοι δουλεύουν για τον Λαζόπουλο: Τώρα θα βάλει τον Στρος Καν με πετσέτα να κυνηγά τον Παπανδρέου ή τον Πακωνσταντίνου -ως καμαριερα- να τον βιάσει...» σχολίαζε υπουργός. Ενώ άλλο κυβερνητικό στέλεχος όταν ερωτάτο ποιά θα είναι η εξέλιξη από εδώ και πέρα, έλεγε με χιούμορ: «Εξαρτάται από το εάν ήταν oral ή anal. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε δεδικασμένο από τον Bill Clinton άρα θα πέσει στα μαλακά. Στη δεύτερη, τελείωσε...».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ