Παράταση πήρε το δικαστικό δράμα που έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα στο πρωτοδικείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, με αντικείμενο την έκδοση της Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα.
Η φυγόδικος πρωτοδίκης, που έχει καταδικαστεί ερήμην σε 80 μήνες φυλάκισης για το ρόλο της στο παραδικαστικό κύκλωμα, εμφανίστηκε για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες στο αγγλικό δικαστήριο επιμένοντας ότι έχει πέσει θύμα λανθασμένης ταυτότητας, καθώς ισχυρίζεται ότι είναι Γαλλίδα υπήκοος ονόματι Αντόνια Ζεμέν.
Η δικαστής, ωστόσο, βασισμένη στα αποδεικτικά στοιχεία της κατηγορούσας αρχής, δηλαδή στο ταυτοποιημένο δακτυλικό αποτύπωμα του δείκτη της κατηγορουμένης με το αποτύπωμα στην ταυτότητα της Αντωνίας Ηλία, αποδέχθηκε ότι είχε ενώπιόν της την καταζητούμενη από τις ελληνικές αρχές.
Η κατηγορούμενη συνέχισε, πάντως, στα αγγλικά με αναγνωρίσιμη ελληνική προφορά, να αρνείται ότι είναι η Αντωνία Ηλία και απέρριψε και τους δύο συνηγόρους υπεράσπισης που της πρότεινε το δικαστήριο. Ζήτησε να ορίσει η ίδια τον προσωπικό της συνήγορο από την Αθήνα. Στη σαρκαστική παρατήρηση της προέδρου ότι αρνείται μεν πως είναι Ελληνίδα αλλά θέλει Έλληνα δικηγόρο, η κα Ηλία απάντησε ότι θέλει κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό δίκαιο και πως τυγχάνει να έχει ένα φίλο Έλληνα δικηγόρο που είχε γνωρίσει στο Παρίσι. Αυτός ο δικηγόρος φέρεται να μπορεί να της βρει συνήγορο υπεράσπισης στο Λονδίνο.
Η κα Ηλία είπε πως έχει έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι η Αντόνια Ζεμέν και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση και περιοριστικούς όρους ώστε να τα ταχυδρομήσει στο δικηγόρο της. Η δικαστής ωστόσο διέταξε την κράτησή της μέχρι τις 31 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για το ελληνικό αίτημα έκδοσής της. Το σκεπτικό της προέδρου για την προκράτηση ήταν ότι η κατηγορούμενη θα μπορούσε κάλλιστα να εξαφανιστεί με νέα ταυτότητα όπως είχε πράξει το 2005 φεύγοντας από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, με βάση το οποίο η Αντωνία Ηλία συνελήφθη στο Μπράιτον την περασμένη Τετάρτη, η δικαστής τη ρώτησε αν συναινεί στην έκδοσή της στην Ελλάδα. Η κα Ηλία, αφού απάντησε ότι δεν μπορεί να καταλάβει όλα όσα διαμείβονταν λόγω απουσίας συνηγόρου υπεράσπισης, είπε ότι δεν συναινεί. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία έκδοσής της μπορεί να διαρκέσει έως και 90 ημέρες, καθώς σε περίπτωση απόφασης έκδοσης, που μοιάζει η πιθανότερη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατηγορούμενη έχει δικαίωμα έφεσης.
Πηγή: skai.gr