Είναι εύκολο να παρασκευάσει κανείς μόνος το ψωμί του, και μάλιστα χωρίς μηχανή. Αρκεί να είναι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερα να το φτιάχνεις μόνος σου παρά να τρως το ψευδο-χωριάτικο, ψευδο-γερμανικό σφουγγαρένιο καρβέλι, γεμάτο αλάτι και ζάχαρη, που αγοράζεις στο πρατήριο της γειτονιάς. Ιδού η ευκολότερη συνταγή :
Υλικά
1,5 κουταλιά καφέ μαγιά (bio, αν τη βρείτε)
400 γραμμάρια αλεύρι ολικής
250 γραμμάρια χλιαρό νερό
1 κουταλιά καφέ αλάτι (ή υποκατάστατο)
1 κουταλιά καφέ ζάχαρη (ή υποκατάστατο)
Ετοιμασία
Χύστε το νερό σε μια λεκανίτσα κουζίνας
Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό
Προσθέστε στη λεκάνη τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι
Ανακατέψτε δυναμικά και προσθέστε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί.
Μην ζυμώνετε το ψωμί σας επί ώρες, δεν χρειάζεται
Προσοχή : να μην είναι η ζύμη στεγνή γιατί το ψωμί θα είναι σαν πέτρα
Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε την για 4 ώρες
Ψήσιμο
Σε ένα ταψί αλευρωμένο αδειάζουμε τη ζύμη.
Αν είναι πολύ μεγάλη η επιφάνεια το μοιράζουμε σε φρατζολάκια
Αν κολλήσουν δεν πειράζει, ξεκολλάνε
Ρίξτε λίγο αλεύρι πάνω από τη ζύμη
Βάλτε το ψωμί στο φούρνο μόνο όταν ζεσταθεί στους 250 βαθμούς
Ψήστε για 25 λεπτά στο μέσον του φούρνου. Είναι έτοιμο και λαχταριστό !