Όλο και... ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές όσο περνάνε οι ημέρες και διαπιστώνεται ότι ο λογαριασμός των 11,5 δισ. ευρώ δεν κλείνει χωρίς περικοπές ακόμα και στις πλέον ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιούχων.
Έτσι, αν και στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας φαινόταν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει βέτο στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στις μειώσεις των συντάξεων του ΟΓΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευχάριστα.
Στη πραγματικότητα παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια, δηλαδή:
- οι μειώσεις συντάξεων από 2% έως 15% από 700 ευρώ και άνω,
- η τύχη του υπολοίπου της 13ης- 14ης σύνταξης,
- η κατάργηση 13ης- 14ης επικουρικής σύνταξης,
- η μείωση 30- 35% στη 2η σύνταξη,
- η αλλαγή στα όρια ηλικίας (στα 20 από 15) για την ελάχιστη σύνταξη,
- η μείωση έως 40% στα εφάπαξ
Ανοικτά παραμένουν ακόμα ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, με την εφαρμογή και περιουσιακών κριτηρίων και υψηλότερου ηλικιακού κριτηρίου ήτοι πάνω από 65 αντί 60 ετών σήμερα, περιουσιακά- εισοδηματικά κριτήρια σε όλα τα επιδόματα (πολυτεκνικό, τέκνων), το υπόλοιπο 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και το νέο σχέδιο εφεδρείας- ως αντιπρόταση της κυβέρνησης στη πίεση για απολύσεις- από το οποίο προσδοκάται 1 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να συνθέσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ των 11,5 δισ ευρώ υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, καθώς ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει να φτάσει η λίστα των μέτρων στα χέρια των πολιτικών αρχηγών έως τις 20 του μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον 10 ημερών έως την άφιξη της Τρόικας, για να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.
Το μόνο απτό επί του παρόντος είναι η κατ΄αρχήν συμφωνία με τη Τρόικα για το πακέτο των 6,5 δισ ευρώ, επί του οποίου μάλιστα δόθηκαν νέες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις. Στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνονται μειώσεις έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις- καταργήσεις οργανισμών και φορέων Δημοσίου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με περιορισμό εφημεριών και υπερωριών, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κυρίως με επέκταση των γενόσημων, η μείωση της επιχορήγησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η μείωση των λειτουργικών δαπανών Άμυνας.