Δεν «βγαίνουν» τα 11,5 δισ. ευρώ χωρίς αιματηρές περικοπές - iefimerida.gr

Δεν «βγαίνουν» τα 11,5 δισ. ευρώ χωρίς αιματηρές περικοπές

Δεν «βγαίνουν» τα 11
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Όλο και... ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές όσο περνάνε οι ημέρες και διαπιστώνεται ότι ο λογαριασμός των 11,5 δισ. ευρώ δεν κλείνει χωρίς περικοπές ακόμα και στις πλέον ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιούχων.

Έτσι, αν και στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας φαινόταν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει βέτο στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στις μειώσεις των συντάξεων του ΟΓΑ, αλλά και στο ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευχάριστα.

Στη πραγματικότητα παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια, δηλαδή:

  • οι μειώσεις συντάξεων από 2% έως 15% από 700 ευρώ και άνω,
  • η τύχη του υπολοίπου της 13ης- 14ης σύνταξης,
  • η κατάργηση 13ης- 14ης επικουρικής σύνταξης,
  • η μείωση 30- 35% στη 2η σύνταξη,
  • η αλλαγή στα όρια ηλικίας (στα 20 από 15) για την ελάχιστη σύνταξη,
  • η μείωση έως 40% στα εφάπαξ

Ανοικτά παραμένουν ακόμα ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, με την εφαρμογή και περιουσιακών κριτηρίων και υψηλότερου ηλικιακού κριτηρίου ήτοι πάνω από 65 αντί 60 ετών σήμερα, περιουσιακά- εισοδηματικά κριτήρια σε όλα τα επιδόματα (πολυτεκνικό, τέκνων), το υπόλοιπο 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και το νέο σχέδιο εφεδρείας- ως αντιπρόταση της κυβέρνησης στη πίεση για απολύσεις- από το οποίο προσδοκάται 1 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να συνθέσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ των 11,5 δισ ευρώ υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, καθώς ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει να φτάσει η λίστα των μέτρων στα χέρια των πολιτικών αρχηγών έως τις 20 του μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον 10 ημερών έως την άφιξη της Τρόικας, για να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.

Το μόνο απτό επί του παρόντος είναι η κατ΄αρχήν συμφωνία με τη Τρόικα για το πακέτο των 6,5 δισ ευρώ, επί του οποίου μάλιστα δόθηκαν νέες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις. Στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνονται μειώσεις έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεις- καταργήσεις οργανισμών και φορέων Δημοσίου, συγχωνεύσεις νοσοκομείων με περιορισμό εφημεριών και υπερωριών, η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κυρίως με επέκταση των γενόσημων, η μείωση της επιχορήγησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η μείωση των λειτουργικών δαπανών Άμυνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ