Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ανακάλυψη επιστήμονα στις ΗΠΑ, ότι ο Αρης διαθέτει τεκτονικές πλάκες, κάτι το οποίο, μέχρι σήμερα, θεωρείτο ότι σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα διέθετε μόνο η Γη!
Μετά τις εντυπωσιακές εικόνες και τα στοιχεία που στέλνει το Curiosity το οποιό βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στον «Κόκκινο Πλανήτη» και στη «σκιά» αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος, έρχεται και η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαπίστωση του αμερικανού επιστήμονα περί τεκτονικών πλακών. Αν η δραστηριότητα των πλακών αυτών καταστεί δυνατό να μελετηθεί θα δώσει και πληροφορίες για την «κίνηση» των τεκτονικών πλακών στη Γη.
Τη σπουδαία ανακάλυψη έκανε ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες (UCLA), ο οποίος μελέτησε 100 δορυφορικές εικόνες από το σκάφος THEMIS καθώς και από τον δορυφόρο MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σε 15 από τις εικόνες αυτές αποκαλύπτεται η ύπαρξη τεκτονικών πλακών στον Αρη.
«Μελετώντας τις δορυφορικές εικόνες του Αρη διαπίστωσα πολλά γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα στο Θιβέτ, στα Ιμαλάϊα και στην Καλιφόρνια» αναφέρει ο Γιν.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει «ο Αρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη».