Ο πρωθυπουργός θα σιωπήσει, αλλά τα συνδικάτα θα... μιλήσουν στη ΔΕΘ - iefimerida.gr

Ο πρωθυπουργός θα σιωπήσει, αλλά τα συνδικάτα θα... μιλήσουν στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός θα σιωπήσει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tα συνδικάτα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με συλλαλητήρια κατά της κυβερνητικής πολιτικής την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, παρά την απόφαση του πρωθυπουργού να περιορίσει στο ελάχιστο την παρουσία του.

Ο κ. Σαμαράς θα φτάσει το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ και μετά το μεσημέρι, αφού συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ, της Helexpo ΑΕ και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Ετσι και αλλιώς ο Πρωθυπουργός δεν έχει τίποτε θετικό να πει. Μόνο αρνητικά για τον λαό μέτρα έχει να ανακοινώσει και ήδη έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Κανονικά θα γίνει και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Προβληματισμό για την εικόνα της Θεσσαλονίκης την περίοδο της ΔΕΘ και κυρίως την ημέρα των εγκαινίων έχουν εκφράσει ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος, απευθύνθηκε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις, οι όποιες διαμαρτυρίες να μην καταλήξουν σε επεισόδια όπως σε προηγούμενες διοργανώσεις, η Θεσσαλονίκη να μην αστυνομοκρατείται και να είναι μια ανοιχτή πόλη και όχι πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους τονίζουν ότι τα συλλαλητήρια που οργανώνουν είναι ειρηνικά.

Περικοπή στο πρόγραμμα

Ο Αντώνης Σαμαράς το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια και για πρώτη φορά δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία το βράδυ του Σαββάτου στους παραγωγικούς φορείς, ούτε θα δώσει συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής.

Το προηγούμενο διάστημα, είχε ξεκινήσει μία συζήτηση στην πόλη για το κατά πόσο η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το πρώτο διήμερο λειτουργίας της ΔΕΘ θα έπρεπε να ακολουθήσει το τελετουργικό των τελευταίων δεκαετιών, που είχε ως επακόλουθο η πόλη να στρατοκρατείται και να παραμένει στην ουσία «κλειστή» για κατοίκους και επισκέπτες. Ο προβληματισμός αυτός εκφράστηκε και με ανάλογες δηλώσεις φορέων της πόλης, που ζητούσαν φέτος τόσο η τελετή των εγκαινίων όσο και η ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, αλλά και η συνέντευξη Τύπου να γίνουν σε μία μόνο ημέρα.

Μια ώρα αρκεί

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του πρωθυπουργού να μην ακολουθήσει το παραδοσιακό πρόγραμμα εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Αν ισχύουν οι πληροφορίες, τότε η σύντομη αυτή παρουσία του πρωθυπουργού θα κυμαίνεται σε αυτά τα οποία είχαμε ήδη εκφράσει και εμείς ως δήμος ότι η ΔΕΘ είναι ένα οικονομικό γεγονός και ότι η πόλη δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαράθεσης. Αυτό, άλλωστε, θα πρέπει να το αντιληφθούν και όλοι οι διαμαρτυρόμενοι, όσοι διαδηλώνουν για οποιονδήποτε λόγο», εξηγεί ο δήμαρχος.

Ευάγγελος Βενιζέλος στη ΔΕΘ

Κι ενώ ο κ. Σαμαράς περιορίζει σε λίγες μόνο ώρες την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπεύει να παραστεί στην πόλη τις ημέρες λειτουργίας της ΔΕΘ και είναι πιθανόν να αναπτύξει και έντονη δραστηριότητα σε επίπεδο επαφών και συναντήσεων, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα μέλη της να του κάνουν προτάσεις εν όψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ ώστε να διαμορφώσει ανάλογα το πρόγραμμά του.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να οργανώσει διήμερη παραμονή στην πόλη, στο πλαίσιο της οποίας θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ