Οι Ελληνες γίνονται πάλι «γκαστερμπάιντερ» στη Γερμανία - iefimerida.gr

Οι Ελληνες γίνονται πάλι «γκαστερμπάιντερ» στη Γερμανία

Οι Ελληνες γίνονται πάλι «γκάστερμπάιντερ» στη Γερμανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά 10% αυξήθηκαν οι Ελληνες που αναζήτησαν δουλειά στη Γερμανία, σε μόλις ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Πρακτορείου Εργασίας της Γερμανίας που δείχνουν ότι η ανεργία και η οικονομική κρίση ωθούν τους Ελληνες, όπως και τους λοιπούς Νοτιοευρωπαίους, στη μετανάστευση.

Η ανεργία και η οικονομική κρίση στέλνουν τους Ελληνες πάλι στη Γερμανία. Στα τέλη Μαίου 2012 εργάζονταν στη Γερμανία 117.744 Ελληνες έναντι 107.245 το περασμένο έτος. Οσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνει η ανεργία στη χώρα μας τόσο περισσότεροι συμπατριώτες μας μεταναστεύουν προς τη Γερμανία που θεωρείται δυναμική αγορά και εύρωστη οικονομία.

Τα σκήπτρα, βέβαια, στη μετανάστευση προς τη Γερμανία κρατούν οι Ισπανοί και ακολουθούν οι Ελληνες, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι. Ετσι, οι εργαζόμενοι από το Νότο στη Γερμανία εγγίζουν πλέον το μισό εκατομμύριο.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας ορισμένοι από τους καταγεγραμμένους μετανάστες είχαν ζήσει και το παρελθόν στη Γερμανία αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους μεταναστεύουν για πρώτη φορά.

Τα κίνητρα της μετανάστευσης

Κίνητρο για τη μετανάστευση στη Γερμανία θεωρούνται -εκτός από τους σταθερούς μισθούς- και οι κοινωνικές παροχές, μετά το μαχαίρι που μπήκε στα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα. Ο αριθμός ανέργων που ανεβαίνει ανησυχητικά είναι, πάντως, ο βασικός παράγοντας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο του 2012 η ανεργία ανήλθε σε 23,1% όταν τον ίδιο μήνα πέρσι ήταν 16,8%.

Εκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία καταγράφεται και από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία και Λετονία.

Παρότι είναι δύσκολο να καταγραφεί η κινητικότητα εντός Ευρωπαικής Ενωσης, η μετανάστευση επαγγελματιών από τις χώρες του Νότου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την Eurostat.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του δικτύου της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΕURES), ζήτηση για μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων -εκτός των αρχιτεκτόνων- υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, η γήρανση του ευρωπαικού πληθυσμού δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πιο συγκεκριμένα η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία αναζητούν γιατρούς. Η Μάλτα αναζητά νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Γενιά Υ

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα οι νέοι αναζητούν σήμερα ευκολότερα δουλειά εκτός συνόρων. «Η γενιά Υ -εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20 και 35 ετών- μετακινείται προς αναζήτηση εργασίας ευκολότερα από τις προηγούμενες γενιές. Πιστεύουν ότι η δουλειά δεν έχει πατρίδα και αφεντικό, όπως θεωρούσαν οι μπέιμπι μπούμερ. Ούτε απαραίτητα συγκεκριμένες απολαβές βάσει των προσόντων τους, κάτι που ήθελε να πιστεύει η γενιά Χ» αναφέρει στέλεχος της Manpower Group.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ