Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η σύλληψη του Ντ. Στρος-Καν - iefimerida.gr

Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η σύλληψη του Ντ. Στρος-Καν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμια αίσθηση έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ και δείχνουν τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, φανερά σοκαρισμένο και φοβισμένο, να επιβιβάζεται σε περιπολικό φορώντας χειροπέδες. Ο Στρος-Καν, που συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel στο οποίο διέμενε, δεν έκανε καμιά δήλωση στους δεκάδες δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, δεν είναι σαφές αν ο Στρος-Καν μεταφέρθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν ή σε ιατροδικαστικό εργαστήριο για να υποβληθεί σε εξετάσεις DNA.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους συνήγορος του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο Γάλλος πολιτικός συναίινεσε στην ιατροδικαστική εξέταση του σώματός του από τις αρχές.

Επίσης, ο δικηγόρος του Στρος-Καν ενημέρωσε ότι η προσαγωγή του πελάτη του ενώπιον των δικαστών για να απαγγελθούν κατηγορίες αναβλήθηκε για σήμερα, προκειμένου να διενεργηθούν πρώτα οι ιατρικές εξετάσεις.

"Ταλαιπωρημένο αλλά καλά" στην υγεία του χαρακτήρισε τον Γάλλο επικεφαλής του ΔΝΤ ο δικηγόρος του. "Ο πελάτης μας συναίνεσε πρόθυμα στην επιστημονική και ιατροδικαστική εξέταση απόψε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και για την ώρα έχουμε συμφωνήσει για την αναβολή της κλήσης ενώπιον του δικαστηρίου μέχρι αύριο το πρωί", δήλωσε ο Γουίλιαμ Τέιλορ στους δημοσιογράφους έξω από το Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το πιθανότερο σενάριο είναι να αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και θα μείνει σε ξενοδοχείο του Μανχάταν. Θα του επιβήθεί απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα ενώ με ένα ειδικό βραχιόλι εντοπισμού, τακτική που συνηθίζεται, θα παρακολουθείται κάθε κίνηση του. Ως αργά χθες ο πρόεδρος του ΔΝΤ έδινε μάχη στο δικαστήριο για να αποφύγει την παράταση της κράτησής του, όπως ζήτησε ο Αμερικανός εισαγγελέας

Εν τω μεταξύ, στον γαλλικό και τον ευρωπαϊκό τύπο είναι πλήθος τα σενάρια που πιθανολογούν για τις επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του χρέους της ευρωζώνης μετά την απόσυρση από το προσκήνιο του Γάλλου πολιτικού, που τασσόταν σταθερά υπέρ της βοήθειας στις χώρες που αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Στη Γαλλία και στην Ευρώπη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια συνωμοσίας, σύμφωνα με τα οποία ο δειυθυντής του ΣΝΝΤ παγίδευτηκε ώστε να μείνει έξω απο την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία του χρόνου.

Αναβολή της συνεδρίασης του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες ότι ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, με θέμα τη σύλληψη του επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.«Η προγραμματισμένη άτυπη ενημέρωση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής αναβλήθηκε εν αναμονή περαιτέρω εξελίξεων της υπόθεσης, στη Νέα Υόρκη», ανέφερε στη δήλωση του εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ., χωρίς πάντως να δώσει καμιά πληροφορία για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνεδρίαση.

Η διαδοχή στο ΔΝΤ, σενάρια για Λαγκάρντ

Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η σύλληψη του Ντ. Στρος-Καν | iefimerida.gr 0

Ζήτημα ώρών, θεωρέιται η παραίτηση Στρος Καν, προκειμένου να αποκασταθεί, όσο γίνεται η φήμη του οργανισμού και να συνεχίσει με ομαλούς ρυθμούς η λειτουργία του. Προσωρινά, επικεφαλής του ΔΝΤ τίθεται ο αναπληρωτής πρόεδρος Τζον Λίπσκι για τον οποίο πολλοί πιστεύουν πως θα είναι το επόμενο "Νο 1" στην ηγεσία του οργανισμού.

Αν και ο Λίπσκι είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ότι στις 31 Αυγούστου θα αποχωρήσει από το ΔΝΤ, λέγεται ότι κάτω από τις παρούσες έκτακτες συνθήκες πιθανόν να ζητηθεί από τον ίδιο να αναθεωρήσει την στάση του. Φήμες λένε πως συζητήθηκε έντονα το όνομα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ για την αντικατάσταση του Στρος Καν , με τον Νικολα Σαρκοζύ να στηρίζει την συγκεκριμένη θέση.

Εξελίξεις στη Γαλλία

Όπως έιναι λογικό το γεγονός σύλληψης και οι βαριές κατηγορίες προκάλεσαν πολιτική θύελλα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.Ο σίγουρος κερδισμένος είναι ο Νικολά Σαρκοζύ. Ο μεγάλος του αντίπαλός βρίσκεται εκτός παιχνιδιού και πλέον ο ανταγωνισμός είναι σημαντικά μικρότερος. Είτε έρθει σε αντιπαράθεση με τον άπειρο Φρανσουά Ολάντ είτε με τις κυρίες Μαρτίν Ομπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ, φένεται να διατηρεί το προβάδισμα σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι η σύλληψη στις ΗΠΑ του Ντομινίκ Στρος-Καν είναι "βεβαιότατα ένα γεγονός πολύ μεγάλης εμβέλειας", ιδιαίτερα για τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας. "Είναι βεβαιότατα ένα γεγονός πολύ μεγάλης εμβέλειας", δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ στο περιθώριο μιας τοπικής εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε στο Μπορντό, την πόλη της οποίας είναι δήμαρχος. "Για τον ίδιο τον Ντομινίκ Στρος-Καν και την οικογένειά του, στη συνέχεια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επίσης για την εικόνα της Γαλλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", του οποίου ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ο γενικός διευθυντής, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"Βρισκόμαστε στη φάση της ανάκρισης, η αμερικανική δικαιοσύνη είναι αυτή που θα εξιχνιάσει τα γεγονότα και θα κάνει να προβάλει η αλήθεια", πρόσθεσε ο Ζιπέ. "Όμως ας μην προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα της έρευνας", υπογράμμισε. Ο υπουργός πρόσθεσε πως, εν αναμονή της εξέλιξης της έρευνας, "η G8 και η G20 θα οργανωθούν και θα εξασφαλισθεί η διαδοχή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο". Η Γαλλία οργανώνει στις 26 και 27 Μαΐου μια σύνοδο κορυφής της G8 στην Ντοβίλ (δυτική Γαλλία) και μια σύνοδο κορυφής της G20 το Νοέμβριο στις Κάννες (νοτιοανατολική Γαλλία).

Ερωτηθείς τέλος για τις εικόνες που δείχνουν τον Στρος-Καν με χειροπέδες στην έξοδο ενός αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, ο Ζιπέ απάντησε: "Είναι στ' αλήθεια δραματικό".

Η αντίδραση της γυναίκας του

Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η σύλληψη του Ντ. Στρος-Καν | iefimerida.gr 1

Η σύζύγος του Στρος Καν, Αν Σινκλερ, δήλωσε πως δεν πιστεύει «ούτε για ένα δευτερόλεπτο» τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του συζύγου της.Δεν είναι η πρώτη φορα που η γνωστή γαλλίδα δημοσιογράφος, απολογείται για τα καμώματα του άντρα της.Πρόσθεσ πάντως πως η αθωότητά του θα αποδειχτεί και απεύθυνε έκκληση για «ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ