Reuters: H κυβέρνηση σχεδιάζει εργασιακή εφεδρεία για 40.000 υπαλλήλους - iefimerida.gr

Reuters: H κυβέρνηση σχεδιάζει εργασιακή εφεδρεία για 40.000 υπαλλήλους

Reuters: H κυβέρνηση σχεδιάζει εργασιακή εφεδρεία για 40.000 υπαλλήλους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει την εργασιακή εφεδρεία για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους στην ώστε να επιτύχει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημειώνοντας με νόημα ότι το μέτρο «την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε».

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση δεύτερου αξιωματούχου το μέτρο δεν αναμένεται να αποδόσει δημοσιονομικά, ωστόσο θα περιβάλλει την κυβέρνηση με την απαιτούμενη αξιοπιστία στον αγώνα της για μεταρρυθμίσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς. Εντούτοις, το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κάθετα με το μέτρο.

«Αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας που εισήγαγε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έβγαιναν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 40% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. Τελικώς αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι, κυρίως λόγο συνταξιοδότησης και λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί που εντάχθηκαν στο μέτρο της εφεδρείας.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει «κάθε πρόταση που θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες περικοπές», καθιστώντας σαφές ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί με τον τρόπο που έγινε την προηγούμενη φορά.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, επιχειρώντας εξορθολογισμό των αναγκών της σε όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ. ευρώ γιατί χωρίς αυτά, δεν θα υπάρξει νέα δόση», είπε στο πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι η ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας θα κάμψει κάθε αντίσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ