Πέθανε ο μουσουργός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος - iefimerida.gr

Πέθανε ο μουσουργός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος

Πέθανε ο μουσουργός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Μενέλαος Παλλάντιος, μουσουργός, διευθυντής Ωδείων και ακαδημαϊκός, ο οποίος υπήρξε μία πολύ σημαντική μορφή του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου. μαθητής του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1914 και απο νωρίς έδειξε τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική. Το 1933 πήρε δίπλωμα αρμονίας και τρία χρόνια μετά δίπλωμα αντίστιξης και φούγκας (1936). Παράλληλα σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του. Στη συνέχεια μετέβη στη Ρώμη όπου και συνέχισε μουσικές σπουδές υπό τον καθηγητή Alfredo Casella.

Μετά την εκεί ολοκλήρωση των σπουδών του το 1933, επέστρεψε στον Πειραιά όπου και ανέλαβε καθηγητής του Ωδείου Πειραιώς και το 1936 ανέλαβε καθηγητής Ωδείου Αθηνών, όπου το 1947 έγινε υποδιευθυντής και το 1962 διευθυντής του Ωδείου.

Επίσης το 1959 ανέλαβε διευθυντής της Χορωδίας Αθηνών. Την περίοδο 1964-1967 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την περίοδο 1974-1976 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. αυτής. Την ίδια αυτή περίοδο διετέλεσε και αρχιμουσικός του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Μενέλαος Παλλάντιος έγραψε πολλά συμφωνικά έργα για πιάνο σόλο, κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, μουσική δωματίου, διάφορα τραγούδια, μουσική μπαλέτου, μουσικές υποκρούσεις σε οκτώ αρχαίες τραγωδίες, όλη τη μουσική υπόκρουση στη τραγωδία «Αντιγόνη», καθώς επίσης και μουσική για ελληνικές και αμερικανικές κινηματογρφικές ταινίες.

Επίσης έχει δώσει ένα μεγάλο αριθμό διαλέξεων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως ακόμη και πολλές ομιλίες από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την ποίηση όπου μετέφρασε ποιήματα του Μπωντλαίρ και τελευταία με συγγραφή βιβλίων μουσικών αναμνήσεων. Επίσης στο μεγάλο καλλιτεχνικό του έργο συγκαταλέγεται και η ίδρυση της Ελληνικής Μορφωτικής Εταιρίας της οποίας και είναι πρόεδρος από το 1973.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι διετέλεσε και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών. Το 1969 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε πρόεδρος της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών και από το 1977 ανέλαβε γραμματέας των πρακτικών της Ολομέλειας της Ακαδημίας. Επίσης ο Μενέλαος Παλλάντιος έλαβε μέρος ως μέλος και σε πολλές διεθνείς μουσικές επιτροπές, και κυρίως σε μουσικούς διαγωνισμούς, όπως στη Ρουμανία, την Ιταλία, κ.ά. Έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια και παράσημα ελληνικά και ξένα όπως με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Β΄, με το Μετάλλιο της πόλεως του Παρισιού καθώς και με πλήθος άλλων διακρίσεων.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 πμ. από το Α΄Νεκροταφείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ