Μάζεψαν 8 εκατ. ευρώ για να παραμείνει η «Δεσποινίς Κλάους» του Μανέ στη Βρετανία - iefimerida.gr

Μάζεψαν 8 εκατ. ευρώ για να παραμείνει η «Δεσποινίς Κλάους» του Μανέ στη Βρετανία

Μάζεψαν 8 εκατ. ευρώ για να παραμείνει η «Δεσποινίς Κλάους» του Μανέ στη Βρετανί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία προσωπογραφία, έργο του πρόδρομου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντουάρ Μανέ, θα παραμείνει στη Βρετανία έπειτα μια άκρως επιτυχημένη οκτάμηνη εκστρατεία συλλογής χρημάτων για την αγορά του.

Το έργο «Προσωπογραφία της Δεσποινίδος Κλάους» θα εκτεθεί στο Ασμολεανό Μουσείο της Οξφόρδης, το οποίο αποδύθηκε στην εκστρατεία προκειμένου να εμποδίσει την αποδημία του πίνακα στο εξωτερικό.

Ο πίνακας είχε πωληθεί σε ξένον αγοραστή τον περασμένο χρόνο έναντι 28,35 εκατ. λιρών. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποίησε μία απαγόρευση εξόδου του πίνακα από τη χώρα, επιτρέποντας την απόκτησή του από κάποιο δημόσιο βρετανικό ίδρυμα αρκεί να κατέβαλε το ένα τέταρτο της αγοραστικής τιμής του.

«Η ανταπόκριση του κοινού στην εκστρατεία για τον Μανέ υπήρξε συγκινητική», τόνισε ο διευθυντής του Ασμολεανού Μουσείου Κρίστοφερ Μπράουν.

«Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πίνακες του 19ου αιώνα, ο οποίος παρέμεινε στη Βρετανία από την εποχή της πώλησής του αμέσως μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη στα 1884», τονίζει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

Η εκστρατεία απέφερε δωρεές από πάνω από 1.000 ανθρώπους, ιδρύματα και ομίλους, στα οποία προστέθηκαν 5,8 εκατ. λίρες από ταμείο λαχειοφόρου αγοράς (Heritage Lottery Fund) και 850.000 λίρες από δωρεά του Ταμείου των Τεχνών.

Ο πίνακας αναπαριστά την μουσικό Φάνι Κλάους, επιστήθια φίλη της συζύγου του Μανέ Σουζάν Λίνχοφ και φιλοτεχνήθηκε το 1868.

Το έργο θα δανεισθεί σε δημόσια μουσεία και γκαλερί, στα πλαίσια μίας πανεθνικής περιοδείας τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ