Στα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Ευρώπης στρέφονται οι απόφοιτοι λυκείων που δεν εισήχθησαν σε ελληνικά ΑΕΙ. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άυξηση των διδάκτρων που θα ισχύσει στα Αγγλικά Πανεπιστήμια απο Σεπτέμβρη, οδηγούν τους φοιτητές σε σχολες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Οi χώρες στις οποίες απευθύνονται οι ελληνες φοιτητές, είναι κυρίως η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Λιθουανία κι αυτό γιατί το κόστος για τα δίδακτρα και τη διαβίωση είναι σαφώς μικρότερο απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού ή ακόμα και περιοχών της Ελλάδας.
Τα πανεπιστήμια αυτά είναι αναγνωρισμένα απο τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και οι σχολές που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις είναι οι πολυτεχνικές, οικονομικές, Ιατρικές και παιδαγωγικές. Ειδικά στον τομέα της Ιατρικής, οι σπουδές στο εξωτερικό απαλάσσουν το φοιτητή απο το να περιμένει 4-5 χρόνια στην Ελλάδα πριν πάει στο εξωτερικό για να πάρει ειδικότητα, ενω θα έχει σίγουρα καλύτερο μισθό, απ' ότι θα είχε αν έμενε εδώ. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις υπόλοιπες σχολές, αφού το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί είναι αρκετά οργανωμένο ώστε οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια.
Πέρα όμως απο τα πλεονεκτήματα των σχολών αυτών, ο κύριος λόγος που οι ελληνικές οικογένειες επιλέγουν την Ανατολική Ευρώπη για σπουδές, είναι γιατί το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο ακόμη κι απο της χώρας μας.