Αρχισε ήδη ένας άτυπος διάλογος μεταξύ των δανειστών μας για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προκαλώντας σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της Τρόικα. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θέλει νέο «κούρεμα». Η Κομισιόν διαφωνεί, φοβούμενη τις αντιδράσεις, κυρίως της Γερμανίας. Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί, παρότι θα ήθελε ένα νέο «κούρεμα».
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας της πολύ μεγάλης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πιέζει την Ευρωζώνη να αποδεχθεί «κούρεμα» των ομολόγων τα οποία κατέχει η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα ή και «κούρεμα» των δανείων που χορήγησαν τα κράτη-μέλη. Προτείνει, δηλαδή, μια επανάληψη του κουρέματος του χρέους που έγινε ήδη στη χώρα μας.
Αντίθετα η Κομισόν βάζει φρένο στις προτάσεις του ΔΝΤ για νέο «κούρεμα». Εκπρόσωπος της Κομισόν ανέφερε χθες ότι η χώρα μας πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ (και όχι στο 100% που επιθυμεί το ΔΝΤ), σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι το θέμα του κουρέματος του δημοσίου χρέους δεν είναι καινούργιο, αλλά δεν υπάρχουν συζητήσεις για κάτι τέτοιο. Αυτό, όπως τόνισε, θα ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στις χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ΔΝΤ παρουσίασε στην Κομισιόν διαφορετικές επιλογές, προκειμένου το ελληνικό χρέος να μειωθεί τουλάχιστον στο 100% μέχρι το 2020 και πιέζει την ευρωζώνη να πάρει μια οριστική απόφαση. Μια επιλογή είναι να κουρευτούν κατά 30% τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες των εταίρων. Μια δεύτερη επιλογή είναι να μειωθεί και άλλο το επιτόκιο δανεισμού οπυ πληρώνει η Ελλάδα στους εταίρους της. Μια τρίτη επιλογή θα ήταν να «κουρευτούν» απευθείας τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Η Κομισιόν φοβάται
Η Κομισιόν αντέδρασε έντονα χθες επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ έχει ήδη προσυπογράψει τον στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% και επίσης ότι ,«κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους εταίρους.
Η νέα αυτή στάση του ΔΝΤ προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την εικόνα που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα. Για τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) η συνέχιση της ύφεσης μέχρι το 2014 σημαίνει ότι ο στόχος για μείωση του χρέους στο 120% το 2020 δεν θα επιτευχθεί, γεγονός που σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα τέτοιο χρέος.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, λαμβάνει υπόψιν της το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρωζώνη σχετικά με το ενδεχόμενο να κουρευτούν χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων ή να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Προφήτης η Moody's
Εν τω μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's δημοσιοποίησε μελέτη σύμφωνα με την οποία χώρες που προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανόν να προχωρήσουν και σε δεύτερη. Σύμφωνα με μελέτη του οίκου, μετά το 1997 καταγράφηκαν 30 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης του χρέους και στο 37% αυτών των περιπτώσεων σημειώθηκε αργότερα και νέα αναδιάρθρωση.
Ανησυχεί η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, προς το παρόν, τηρεί σιωπή. Η θετικότερη έκβαση για τη χώρα μας θα ήταν να μειωθεί περαιτέρω το ελληνικό χρέος μέσω νέου κουρέματος και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι αν οι δανειστές μας δεχτούν να χάσουν χρήματα μέσω μιας νέας αναδιάρθρωσης, το «κούρεμα» μπορεί να συνοδευτεί από ισχυρές πιέσεις για έξοδο από την ευρωζώνη με στόχο να μη χρειαστεί στο μέλλον να ξαναχρηματοδοτήσουν την Ελλάδα.
Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να δεχθούν οι δανειστές μας να δώσουν απευθείας στις τράπεζες τα 50 δις ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους ώστε αυτά να μην εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Αυτό θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά περίπου 25% και θα το καθιστούσε οριακά βιώσιμο.