Η επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στον αστερισμό των απολύσεων χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Στην πρώτη γραμμή για απόλυση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν ως το τέλος Αυγούστου για να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν.
Η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους 250 φορείς θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου όπου καταγράφονται κενά. Ωστόσο τα νέα δεδομένα για την ανάγκη υπαγωγής 45.000 εργαζομένων στην εφεδρεία, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταληφθεί το σενάριο της μετάταξης και οι εργαζόμενοι να πάρουν σταδιακά το δρόμο της απόλυσης.
Πιθανοί υποψήφιοι για εφεδρεία είναι και οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ότι δεν είναι απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.
Εξάλλου, η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας του περασμένου Φεβρουαρίου (υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος) προσδιόριζε επακριβώς ότι για να μειωθεί ο αριθμός 15.000 δημοσίων υπαλλήλων για το έτος 2012 θα εξεταστεί το σενάριο «βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης όπου θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».
Ας σημειωθεί ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών -η οποία δεν έχει αλλάξει- είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το τέλος του 2015. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να καλυφθεί με τις συνταξιοδοτήσεις και με τον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» αλλά το σχέδιο δεν βγαίνει και η Tρόικα έχει ήδη εκφράσει τις διαφωνίες της για τον τρόπο υπολογισμού της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.