H Bόρειος Κορέα και το Ιράν, φαίνεται ότι αντάλλαζαν πληροφορίες και εξοπλισμό για πυραυλικά οπλικά συστήματα, με τη βοήθεια της Κίνας, όπως δείχνει απόρρητη αναφορά που επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η αναφορά αυτή, την οποία το Reuters έχει στην κατοχή του και δημοσιοποίησε σήμερα, αποκαλύπτει πως κατά παράβαση των συνθηκών του ΟΗΕ, οι οποίες επιβάλλουν εμπάργκο στην προμήθεια οπλικών και πυρηνικών συστημάτων προς τη Βόρεια Κορέα, οι δύο χώρες μέσω πτήσεων τσάρτερ, αντάλλαζαν εξοπλισμό χρησιμοποιώντας εμπορευματικούς σταθμούς της Κίνας, στους οποίους δεν γίνονται έλεγχοι στα φορτία.
Οπώς αναφέρει το Reuters, η Κίνα δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση την δημοσιοποίηση της έκθεσης από την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη να ελέγχει τυχόν παραβιάσεις συνθηκών. Η άρνηση του κινέζικου μέλους της επιτροπής στην επίδοση της αναφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της για 24 ώρες.
Σύμφωνα με την αναφορά, οι υποψίες για συνεργασία μεταξύ Ιράν και Βόρειας Κορέας υπήρχαν από τον Οκτώβριο του 2010, όταν σε μια επέιδιξη όπλων της Βορείου Κορέας είχε εντοπιστεί πύραυλος Ιρανικής τεχνολογίας, χωρίς όμως να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για συνεργασία των δύο χωρών.
Επίσης αναφέρεται πως το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Βορείου Κορέας χρησιμοποιείται κυρίως για στρατιωτικούς και όχι για ενεργειακούς σκοπούς όπως ισχυρίζονται οι βορειοκορεατικές αρχές καθώς και ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας τα οποία υποχρεώνουν διεθνή επιτήρηση.