Ευ.Βενιζέλος: "Οι εκλογές δεν είναι λύση" - iefimerida.gr

Ευ.Βενιζέλος: "Οι εκλογές δεν είναι λύση"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να αποφύγουμε και πάλι τον κίνδυνο της αδυναμίας πληρωμών το 2012 ή το 2013, επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναγνωρίζοντας λοιπόν πως οι όποιες λύσεις, θα συνοδευτούν από τους 'αναγκαίους' όρους των δανειστών μας, τονίζει πως «οι όροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ταπεινωτικοί, ανεφάρμοστοι, αναπτυξιακά στείροι και κοινωνικά προκλητικοί».

Φέρνοντας ως παράδειγμα επιλογής που διασφαλίζει τα συμφέροντα των δανειστών αλλά και το εθνικό, αναπτυξιακό συμφέρον της Ελλάδας την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τονίζει με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ότι μπορεί να γίνει με χρηματοοικονομικές μεθόδους, οι οποίες «θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε επαναγορά τμήματος του δημόσιου χρέους, με τα ακίνητα να παραμένουν στα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου και να ενσωματώνουν την υπεραξία που θα προκύπτει από τη βελτίωση της οικονομίας».

Ο κ.Βενιζέλος, επιμένει στην ανάγκη θεσμικής εγγύησης από τους εταίρους μας ότι σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας και θα υπάρξει θεσμική εγγύηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού συστήματος, δεδομένου ότι η βασική δημοσιονομική πρόβλεψη για έξοδο στις αγορές το 2012 δεν είναι τώρα εφικτή. Επαναφέρει λοιπόν την πρότασή του για ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μέσα από εθνική ενότητα και επιστράτευση, τείνοντας την χείρα σε όσα από αυτά που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ, «θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας».

Θυμίζοντας ότι είχε προτείνει στον πρωθυπουργό να περάσει το μνημόνιο με 180 ψήφους προκειμένου να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις την ευθύνη που τους αναλογεί, επαναφέρει την πρότασή του για αυξημένη πλειοψηφία στην ψήφιση ορισμένων από τα νομοθετικά κείμενα που θα έρθουν στη Βουλή, όπως η τροποποίηση του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ, αλλά όχι για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2011, ούτε καν για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Εμμένοντας στο ότι οι εκλογές δεν είναι λύση, σημειώνει με νόημα ότι «το θέμα δεν είναι αν σέρνεται η κυβέρνηση, αλλά να μη σέρνεται η χώρα» και πως για αυτό «πρέπει να υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση, αλλά όχι μόνη της»... Καλεί όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, βάζοντας στο 'παιχνίδι' τις πολιτικές δυνάμεις, τα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση, το τραπεζικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και τη Δικαιοσύνη. Στρέφεται δε εμμέσως κατά της κυβέρνησης 'προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών', σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν τέτοιες προσωπικότητες χωρίς πολιτική ευθυνη. «Το ζήτημα δεν είναι τα νεφελώδη οικουμενικά ή συνεργατικά σχήματα, αλλά η καθαρή και έντιμη συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των θεσμικών τους ρόλων», σημειώνει με νόημα. Ερωτηθείς τέλος για τα σενάρια που τον θέλουν στη θέση του 'τσάρου' της Οικονομίας, αρνείται να μπει στη συζήτηση, τονίζοντας πάντως πως όσα είπε στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο «έγιναν αντικείμενο πολύ σοβαρής συζήτησης και όλες οι προτάσεις κρατήθηκαν προς μελέτη και αξιοποίηση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, που έχουν την κύρια ευθύνη των χειρισμών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ